Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Tenerifės saloje mėginamas naujas marsaeigis
Tenerifės saloje mėginamas naujas marsaeigis
13-05-2006

Anglijos aerokosminė įmonė EADS-Astrium pradėjo naujo marsaeigio mėginimus Tenerifės saloje, prie užgesusio El Teide vulkano.
Šis marsaeigis bus pagrindinis naujos misijos į Marsą tyrimų prietaisas, galbūt pagaliau padėsiantis atsakyti į klausimą, buvo Marse gyvybė ar ne. Ši misija vadinasi ExoMars, jai skirtas beveik 2 milijardų litų dydžio finansavimas.
Planuojama, kad misija įvyks 2011 metais, ir tai bus vienas iš Europos Kosminės Agentūros (ESA ) vizijos - pasiųsti žmones į Marsą maždaug po 30 metų - etapų.

Marsaeigio greitis - vos 160 metrų per valandą, tačiau jo tikslas ir nebus įveikti didelius atstumus ar pasiekti greičio rekordą Marse. Svarbiausia, kad jis būtų pakankamai patikimas, sugebėtų įveikti sutiktas kliūtis ir galėtų autonomiškai orientuotis vietovėje bei priimti tinkamus sprendimus tuo metu, kai nebus valdomas iš Žemės.

Visi dar gerai prisimena ankstesnę ESA nesėkmę, kuomet 2003 metų pabaigoje, besileisdamas į Marsą, sudužo zondas Beagle 2. Tai kol kas buvo vienintelis Europos mėginimas tyrinėti Marsą marsaeigio pagalba. Beje, jį sukūrė irgi EADS-Astrium.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas vytenis62 Data 2007-07-25 12:36:06
Negi jiems dar trūksta įrodymų, kad Marse gyvybė buvo. o gal net dar yra?..

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.