Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Daugiau meilės, daugiau nusivylimų: naujas tyrimas apžvelgia nuoskaudas, patiriamas draugystėje
Daugiau meilės, daugiau nusivylimų: naujas tyrimas apžvelgia nuoskaudas, patiriamas draugystėje
08-05-2005

Atliekamas naujas tyrimas, kuris bando paaiškinti, kodėl romantiški ryšiai kartais nutrūksta. Taikydama dviejų dalių tyrimų programą, autorė Judith Feeney labiausiai dėmesį kreipė į žmonių tarpusavio vertinimo suvokimą ir emocijas, kurios pasireiškia draugaujančiai porai patekus į skausmingą situaciją. Buvo tiriama, kaip žmonės suvokia ‘skaudulį”, kuomet partneris neleistinai nusižengia ir taip sumenkina draugiškus ryšius, sukeldamas asmeninio įžeidimo jausmą. Nuoskauda buvo stipriai siejama su palaikymo, ištikimybės, atvirumo ir pasitikėjimo jausmų sumenkinimu. Pirmajame tyrime dalyviai pateikė asmeninius pavyzdžius iš savo patirties, kuomet buvo įžeisti savo partnerio. Šie pavyzdžiai patvirtino iškeltą teoriją, ir nors patirtos nuoskaudos tarpusavyje labai skyrėsi, visais atvejais vyravo skausmo jausmas. Emocijų išraiškos, dalyvių nusakytos pirmojoje tyrimų dalyje, buvo panaudotos antrojoje studijoje, jas išskirstant į skirtingas grupes. Antroji studija patvirtino, kad daugelis emocijų buvo labiausiai susijusios su asmeniniu įžeidimu. Padaryta prielaida, kad nuoskauda kyla dėl ‘...draugiškų ryšių pažeidimų, kurie menkina aukos pasitikėjimą savimi ir kitais …[o] asmeninio skausmo jausmas, patiriamas dėl įžeidimo, dažnai lydimas kitų negatyvių emocijų, kurios priklauso nuo patirto skausmingo įvykio masto.”

 

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.