Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Rastos dvi naujos priešistorinių amfibijų rūšys
Rastos dvi naujos priešistorinių amfibijų rūšys
25-04-2005

Afrikoje prie Nigerio upės rastos dviejų naujos rūšies į krokodilus panašių amfibijų rūšies fosilijos. Jų amžius – apie 250 milijonų metų. Kaukolės nepanašios į jokių kitų gyvūnų, gyvenusių permo periodu, besitęsusiu prieš 290-248 mln. metų. Fosilijos priklauso gyvūnų, kurie, kaip mokslininkai mano, išnyko dar anksčiau, grupei. Paleontologas Christianas Sidoras sako, kad naujas mokslininkų tyrimas parodo sąsają tarp klimato ir gyvybės Žemėje evoliucijos. Prieš 250 mln. metų didžioji sausumos dalis Žemėje sudarė vieną žemyną, pramintą Pangėja. Mokslininkai manė, kad tos pačios rūšies gyvūnai galėjo egzistuoti bet kurioje didžiojo žemyno vietoje ir laisvai po jį judėti. Tačiau neseniai atrastos fosilijos nuo rastųjų anksčiau labai skiriasi. Iškelta versija, jog šie priešistoriniai gyvūnai buvo Pangėjos centre izoliuoti specifinio klimato. Per ankstyvąjį ir vėlesnį permo periodą planeta išgyveno šiltąjį laikotarpį. Jo pabaigoje Pangėjos centre plytėjo dykumą primenantis plotas. Manoma, kad čia gyvenę gyvūnai buvo izoliuoti nuo to, kas vyko likusioje žemyno dalyje. Naujosios rūšies atstovų fosilijų ilgis – apie 2 ir 2,5 m. Jie – amfibijos, taigi kai kuriose sausosiose teritorijos turėjo būti likę vandens. Klimato ypatybės – vienintelis specialistų atsakymas į klausimą, kodėl specifiniai gyvūnai rasti vienintelėje žemyno vietoje – juk didelių vandens baseinų ar aukštų kalnų, galėjusių trukdyti migracijai, anuomet Afrikos teritorijoje nebuvo.

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.