Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gydytojai ir pacientai skirtingai vertina klinikinius tyrimus
Gydytojai ir pacientai skirtingai vertina klinikinius tyrimus
15-05-2005

Pacientų ir gydytojų apklausa dėl požiūrio į klinikinius tyrimus parodė, kad gydytojai nepripažįsta pašalinių reiškinių svarbos kaip galimos kliūties jų pacientų apsisprendimui dėl tolimesnio eksperimentinio gydymo tęsimo. ”Atlikta apklausa rodo, kad onkologai ir pacientai supranta klinikinių tyrimų esmę ir turi teigiamą požiūrį į juos” - teigia med. dr. Neal J. Meropol, onkologas iš Fox Chase Vėžio centro ir šios apklausos vadovas. ‘Beje, yra labai skirtingai suprantamos psichosocialinės kliūtys. Tai yra, onkologai gali nepakankamai įvertinti paciento pašalinių reiškinių pasireiškimo klinikiniame tyrime baimę.” Į apklausą buvo įtraukti 478 medikai onkologai iš Pensilvanijos ir didelis skaičius jų pacientų. Neskaitant demografinių charakteristikų, buvo įvertinta informacija apie praktines ir psichosocialines kliūtis dalyvavimui klinikiniame tyrime. Anketą užpildė 136 onkologai (iš jų - 81 proc. vyrų, kurių vidutinis amžius 49 metai; 61 proc. ne akademikų; 14 proc. ne baltųjų). Taip pat anketą užpildė 159 pacientai (iš jų - 53 proc. moterų, kurių vidutinis amžius 55 metai; 11 proc. ne baltųjų). 84 proc. pacientų buvo girdėję apie klinikinius tyrimus. Aukštesnio išsilavinimo ir baltosios rasės dalyviai buvo daugiau informuoti apie klinikinius tyrimus. :Dauguma pacientų ir gydytojų neabejotinai sutiko, kad klinikiniai tyrimai yra svarbūs, siekiant tobulinti vėžio gydymą,” aiškino Meropol. ‘Vis dėlto, net 79 proc. onkologų tvirtai įsitikinę dėl pacientų dalyvavimo naudos, ir tik 57 proc. pacientų patys neabejojo dėl savo naudos dalyvaujant tyrime.” Vertinant kliūtis dėl dalyvavimo klinikiniuose tyrimuose, pacientai didžiausia kliūtimi įvardino baimę dėl galimų pašalinių reiškinių. Priešingai, gydytojai šią kliūtį laikė pačia nesvarbiausia. Pacientai ir gydytojai panašiai vertino atsitiktinį skirstymą į atskiras grupes klinikinio tyrimo metu. (gydytojai šį aspektą priskyrė 1 kategorijai pagal svarbą, pacientai - 2). Kitos kliūtys, kurios įvertintos gana skirtingai - tai pasitikėjimo medicinos personalu stoka (gydytojai priskyrė 2, pacientai - 6 kategorijai), ir pacientų supratimo apie klinikinius tyrimus trūkumas (gydytojai priskyrė 4, pacientai - 7 kategorijai). Meropol teigimu, ši apklausa gali padėti geriau suprasti onkologų ir pacientų suvokiamas kliūtis dalyvavimui klinikiniuose tyrimuose, ir šių kliūčių naikinimas ateityje gali padėti paskatinti pacientų dalyvavimą tokiuose tyrimuose.

Medical News Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.