Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Vyresniems nei 65 metų žmonėms mažėja chirurginių infekcijų rizika.
Vyresniems nei 65 metų žmonėms mažėja chirurginių infekcijų rizika.
18-04-2005

Priešingai, nei jūs galėjote pamanyti, pats amžius nedidina chirurginių infekcijos rizikos. Tyrimu, kuriame išnagrinėti operacijas patyrusių tūkstančių pacientų duomenys, nustatyta, kad infekcijos rizika didėja apie 1 procentą per metus nuo 17 iki 65 metų, tačiau po to mažėja apie 1 proc. per metus; beje, vyresniems nei 95 metų pacientams nebuvo visi atlikta chirurginių operacijų. Šių stulbinančių rezultatų paaiškinti kol kas nepavyko, bet viena galimų priežasčių gali būti gydytojų polinkis vengti operuoti vyresnius ligonius ir, priešingai, „įžūlus išgyvenamumo“ efektas, kada apsauginė genetinė sandara įgalina vyresnius pacientus atlaikyti operaciją ir jos komplikacijas. Med. dr. Keith S. Kaye su kolegomis iš Duke Universiteto Medicinos Centro ir Durham Veterans tyrė 144485 pacientus virš 16 metų, kurie nebuvo patyrę chirurginių operacijų infekcijų, ir buvo paguldyti 11 ligoninių prieš chirurgines operacijas tarp 1991 metų vasario 1 d. ir 2002 metų liepos 31 dienos; dauguma operacijų buvo ortopedinės, virškinamojo trakto, akušerinės/ginekologinės arba krūtinės ląstos. Iš tirtų 144485 pacientų infekcijos išsivystė 1684 (1,2 proc.), iš jų daugiausia po virškinamojo trakto operacijų (3,1 proc.), krūtinės ląstos (2,3 proc.) ir kraujagyslių procedūrų (1,7 proc.). Žmonėms tarp 17 ir 65 metų infekcijos dažnis didėjo kasmet bėgant metams, didžiausias buvo tarp 65 ir 74 metų, o po to mažėjo. Duke universiteto tyrėjai buvo nustebinti jų pačių gautų rezultatų, pastebėdami, kad ankstesni tyrimai sąryšio tarp amžiaus ir chirurginių infekcijų gaudavo priešingus rezultatus ir turėjo labai daug apribojimų, įskaitant mažą tiriamų pavyzdžių skaičių ir duomenis, skirtus vienai institucijai ar vienai chirurginės operacijos kategorijai. Ateityje mokslininkai norėtų išspręsti tokius klausimus, kilusius atliekant Duke tyrimą: Ar vyresni pacientai dažniau gydomi vaistais nei chirurginiu būdu, lyginant su jaunesniais pacientais? Ar tarp chirurgines operacijas patyrusių pacientų vyresnieji daugiau patiria konservatyvias procedūras, o jaunesni – agresyvesnes? Ar didėjantis amžius tikrai susijęs su sumažėjusia chirurginių infekcijų rizika, ar čia yra koks nors patikimas paaiškinimas šiam efektui?

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.