Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Darbo nuovargis ir viršvalandžiai yra susiję su svorio augimu.
Darbo nuovargis ir viršvalandžiai yra susiję su svorio augimu.
14-05-2005

Neseniai publikuotas tyrimas “Psichosocialinės darbo sąlygos ir svorio augimas darbuotojų tarpe” yra tebevykstančio Helsinkio Sveikatos Tyrimo, atliekamo Helsinkio universitete, Visuomenės sveikatos katedroje, dalis. Tyrime dalyvavo 7000 moterų ir 2000 vyrų nuo 40 iki 60 metų amžiaus. Visi dalyviai yra darbuotojai, dirbantys Helsinkuio mieste, todėl buvo galima ištirti sąryšį tarp skirtingų darbo sąlygų ir svorio padidėjimo. Ketvirtadalis moterų ir 19 % vyrų teigė, kad per ankstesniuosius metus jie priaugo svorio. Tyrime nustatyta keletas rizikos grupių, kuriose svorio padidėjimas buvo dažnesnis negu kitose. Labiausiai su svorio augimu buvo susijęs darbo nuovargis. Juo įvertinta pradinė persidirbimo stadija. Tie, kurie teigė jaučiantys darbo nuovargį, apibūdino jį kaip “visiško išsikrovimo jausmą po darbo dienos”, “nuovargio jutimą ryte, prieš einant į darbą”, “mano, turintys sunkiai dirbti”, “jaučiasi visiškai išsekę”, “jų darbas per daug sukelia streso”, ir “jie pergyvena dėl darbo, net turėdami laisvadienį”. Viršvalandinis darbas apibrėžtas kaip darbas daugiau negu 40 valandų per savaitę. Moterų tarpe nepasitenkinimas derinant darbą ir šeimos gyvenimą buvo siejamas su svorio didėjimu. Vyrų tarpe šis sąryšis buvo ne toks stiprus, nors iš esmės panašus. Svorio didėjimas yra dažna epidemija, dėl kurios patiriami dideli ekonominiai nuostoliai, jis sukelia rimtų problemų visuomenės sveikatai. Darbo sąlygomis turėtų būti rūpinamasi, planuojant darbo vietas pagal sveikatos gerinimo programas. Gali būti, kad darbo nuovargis ir viršvalandinis darbas trukdo maitintis pagal rekomendacijas, o laisvalaikiu užsiimti fiziniu aktyvumu. Tai nėra lengvai įvykdoma, kuomet neskiriama pakankamai dėmesio darbo sąlygoms, ir jos gali keisti asmens gyvenimo stilių.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.