Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pagaliau atskleistas ryžių geno kodas
Pagaliau atskleistas ryžių geno kodas
16-08-2005

Dešimties šalių mokslininkai susivienijo, kad išsiaiškintų, kaip išdėstyti 400 milijonų ryžių DNR "raidžių". Darbas truko septynis metus. Tai gali labai padėti ieškoti tų genų, kurie kontroliuoja augimą bei apsaugo augalus nuo ligų bei kenkėjų. Genų sekos iššifravimui vadovavo japonai, o dalyvavo mokslininkų komandos iš JAV, Kinijos, Indijos, Tailando, Brazilijos, Prancūzijos.

Buvo tiriama Oryza sativa subspecies japonica ryžių rūšis, auginama Japonijoje Korėjoje ir JAV.

Norint išvengti ryžių trūkumo, per ateinančius 20 reikėtų jų derlių padidinti bent 30%, sako mokslininkai. Ryžiai yra ypatingai svarbus augalas žmonėms, ir atskleista jų genų seka yra didelis pasiekimas, leisiantis mokslininkams kurti naujas ryžių veisles, derlingesnes bei atsparesnes klimato pokyčiams.

Kadangi ryžiai yra genetiškai labai panašūs į kviečius, miežius ir kukurūzus, ryžių genų ištyrimas labai pagelbės ir šių augalų genų sekų iššifravimą. ‘Ryžiai yra grūdinių kultūrų Rozetės akmuo’ - pasakė Dr. Robin Buell iš Genų tyrimo instituto (The Institute of Genomic Research, TIGR).

Prognozuojama, kad 2025 metais nuo ryžių derliaus bus priklausomi iki 4,6 milijardo žmonių. Be to, šiltėjant klimatui, gali iškilti poreikis turėti ryžių veislių, atsparesnių sausroms.

Mokslininkai palygino ryžių genomą su kitu kol kas vienintelių augalu, kurio genų seka yra iššifruota - Arabidposis thaliana (pipirine) ir nustatė, kad 71% ryžių proteinų yra ir pipirinėje, o 90% pipirinės proteinų - ryžiuose, ir tai gali reikšti, kad dalis būsimo darbo tiriant kitų grūdinių augalų genus jau yra atlikta - kuomet bus nustatyta ryžių genų funkcijos, greičiausiai jos bus tokios pačios ir kituose grūdinėse kultūrose.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.