Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gera higiena gali apsaugoti nuo paukščių gripo išplitimo
Gera higiena gali apsaugoti nuo paukščių gripo išplitimo
20-10-2005

Mokslininkų iš Purdue universiteto (Vakarų Indiana, JAV) manymu, žmonės gali daug ką patys padaryti, norėdami apsisaugoti nuo paukščių gripo pandemijos. Vienas iš tokių veiksmų yra tinkama higiena. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mažiausiai 60 žmonių jau mirė nuo paukščių gripo. Jeigu šis virusas persiduoda nuo žmogaus žmogui, tuomet galime sulaukti dar milijono žmonių mirčių. James McGlothlin, Purdue Sveikatos mokslų mokyklos docentas, teigia, kad įprasta higiena, pavyzdžiui, dažnas rankų plovimasis, burnos prisidengimas čiaudint ar kosint, padeda sumažinti visų virusų plitimą. McGlothlin teigimu, panašus paukščių gripas 1918 metais nusinešė apie 50 milijonų žmonių gyvybių visame pasaulyje. Vis dėlto, šiandieninė situacija yra skirtinga, kadangi mes žinome, kad virusas gali išplisti, ir galime imtis tam tikrų veiksmų, norėdami apsisaugoti nuo pandemijos. Jis teigia, kad blogiausia būtų tai, jei žmogus, sergantis žmonių gripu, bendrautų su kitu žmogumi, sergančiu paukščių gripu, ir šie virusai susimaišytų bei mutuotų, susiformuojant naujam virusui, kuris plistų nuo žmogaus žmogui ir kuriam žmogus neturi imuniteto.

MedLine Plus

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
APIE GRIPA
Parašytas Svečias Data 2006-03-09 16:33:34
TEISINGAS STRAIPSNIS: PANIKUOTI NEREIKIA, BET ZINOTI, kAD GRESME YRA - BUTINA.. SVARBU PROFILAKTIKA. MANAU, KAG IR LIETUVOJ, IR KITUR TIE PAUKSCIAI UZSIKRETE GALI PASIRODYTI TIEK ANKSCIAU, TIEK VELIAU.. VARGU, AR BUS TAIP, KAD PAS mUS NEKRIS PAUKSCIAI!!!
Jonas
Parašytas Svečias Data 2005-10-24 17:50:45
Paukščiu gripas yra ššššš

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.