Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Garsai padeda jaunoms žuvims rasti kelią iki namų
Garsai padeda jaunoms žuvims rasti kelią iki namų
20-04-2005

Naujo tyrimo išvadose teigiama, kad žuvims jokia kita vieta "neskamba" taip, kaip "skamba" namai. Žurnale "Science" spausdinamame tyrimo aprašyme teigiama, kad jaunos žuvys, kurias srovė gali išnešti į atvirą jūrą tada, kai jos dar tebėra lervos, naudoja koralinių rifų skleidžiamus garsus, ieškodamos kelio namo. Koralinį rifą supantį gaudesį sudaro tokie garsai kaip žuvų griežimas dantimis, krevečių žnyplių kaukšėjimas. Šį triukšmą galima girdėti net už kelių kilometrų. Norėdamas ištirti, ar šis garso aidas turi įtakos jaunoms žuvims, Stephen Simpson iš Edinburgo universiteto ir jo kolegos sukūrė 24 dirbtinių rifo užtvaras. Pusę jų mokslininkai aprūpino garsiakalbiais, iš kurių buvo girdimi rifų triukšmo įrašai, o kita pusė dirbtinių rifų išliko tyloje. Abiejų tyrime dalyvavusių rūšių žuvelės dažniau rinkosi garsus skleidžiančius, o ne tylius rifus. Tiesa, skirtingų rūšių žuveles traukė prie skirtingo triukšmo. Kai kurios, pavyzdžiui, pirmenybę teikė aukšto dažnio garsams. Tyrimo autorių teigimu, atradimas, kad žuvys reaguoja į rifų garsus, parteikia potencialų įrankį jų migracijos reguliavimui. Stephen Simpson pabrėžia, kad tai svarbus žuvų elgesio tyrimo pasiekimas, kuris padės mokslininkams lengviau nustatyti kaip reikėtų saugoti ir prižiūrėti rifuose gyvenančių žuvų populiacijas. Šis tyrimas taip pat turėtų atkreipti valdžios dėmesį, nes žmogaus veikla, tokia kaip gręžinių darymas ar laivyba, gali turėti įtakos žuvų populiacijoms, nes sunaikina natūralius orientyrus, kuriais naudojasi žuvys.

Scientific American

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.