Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mažai kalorijų turintys saldikliai susiję su padidėjusia vėžio rizika
Mažai kalorijų turintys saldikliai susiję su padidėjusia vėžio rizika
20-11-2005

Aspartamas - saldiklis, kurio yra dedama į įvairius dietinius maisto produktus - yra tiktai akių muilinimas, ir jis gali sukelti vėžį - taip teigia Italijos mokslininkai, neseniai atlikę naują aspartamo saugumo tyrimą. Mokslininkai suabejojo aspartamo saugumu po to, kai nustatė, kad žiurkės, maitinamos saldikliais, gali susirgti vėžiu, net jeigu vartojamos dozės yra mažesnės už rekomenduojamas. Šio tyrimo duomenys prieštarauja daugeliui ankstesnių tyrimų, kuriais buvo nustatyta, kad aspartamą vartoti saugu. Vis dėlto, kritikai pripažįsta, kad labai sunku suprasti, kaip saldiklis gali sukelti vėžį, kadangi pavartotas aspartamas organizme skyla į junginius, kurie yra normaliai aptinkami organizme ir maiste. ‘Tai intriguojantys duomenys. Mokslinė bendruomenė turėtų atkreipti dėmesį į tai,’ teigia James Popp, Toksikologijos sąjungos (Virdžinija) viceprezidentas. Morando Soffritti ir kolegos iš Cesare Maltoni Vėžio tyrimų centro (Bolonė, Italija) nusprendė iš naujo tirti aspartamą. Jie tiria ir keletą kitų įprastinių medžiagų, kurios laikomos nežalingomis: nuo vitamino C iki kolos. Norint įvertinti saldiklio saugumą, tyrėjai maitino juo 1800 žiurkių grupę nuo jų ankstyvojo gyvenimo laikotarpio iki aštuonių savaičių amžiaus. Po tyrimo žiurkėms buvo leista gyventi pilnavertį gyvenimą iki jų mirties (maždaug tris metus). Po mirties mokslininkai tyrinėjo žiurkių audinius, ieškodami vėžio požymių. Kai kurios vėžio rūšys išsivystė ir žiurkėms, maitinamoms palyginti mažomis dozėmis aspartamo. Pavyzdžiui, apie 20 proc. moteriškos lyties žiurkių, maitinamų nuo 20 iki 500 miligramų/kg kūno svorio aspartamo dozėmis, sirgo limfoma ir leukemija, lyginant su 9 proc. aspartamu nemaitintų žiurkių. Vyriškos lyties žiurkės turėjo suvartoti žymiai daugiau aspartamo, negu moteriškos lyties, kad padidėtų rizika susirgti minėtomis kraujo vėžio rūšimis. Ir kontrolinių gyvuliukų, ir maitintųjų aspartamu gyvenimo trukmė buvo panaši.

 

Health News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.