Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Atskleistas kačių šeimos genealoginis medis
Atskleistas kačių šeimos genealoginis medis
07-01-2006

Šiuolaikinės katės turi 11 mln. metų senumo šaknis Azijoje - taip nustatyta laukinių ir naminių kačių DNR tyrimu.
Šiandien gyvenančių 37 rūšių kačių protėviai išsiskirstė po visą pasaulį, išskyrus Antarktidą, teigia mokslininkai. Iš jų išsivystė aštuonios didžiosios linijos, įskaitant liūtus, ocelotus ir namines kates.
Naminės katės artimiausios Afrikos ir Europos laukinėms katėms bei kinų dykumų katėms - skelbia tarptautinė mokslininkų komanda žurnale 'Mokslas'. Tyrimui vadovavo Warren Johnson iš Nacionalinio vėžio instituto Frederikoje (Merilendas, JAV).

'Jūsų katė, kuriai skiriate tiek daug laiko, palyginti nesenoje praeityje priklausė tokioms rūšims, kaip Europos laukinė katė,' teigia Warren BBC Naujienų tinklalapyje. 'Mes dabar daug daugiau žinome, kokiai rūšiai iš 36 laukinių rūšių naminė katė yra labiausiai artima, ir kokie ekologiniai ir geografiniai veiksniai paskatino vystytis kiekvieną šių rūšių'.

Kačių šeimos istorija praeityje buvo labai miglota, kadangi rastos tik keleto kačių liekanos, o iš jų labai sunku kažką pasakyti.
Tarptautinė komanda tyrė gyvenančių kačių DNR pavyzdžius. Jie tyrinėjo ir mitochondrinę DNR (ši DNR perduodama palikuoniui iš motinos pusės) ir DNR iš X ir Y lytinių chromosomų.

Panteros linija, kurioje yra liūtas, jaguaras, dėmėtasis leopardas ir tigras, išsivystė pirmoji. Mokslininkai mano, kad šiuolaikinės katės protėviai migravo į Afriką iš Azijos maždaug prieš 6-8 mln. metų. Po to persikėlė per Beringo sąsiaurį į Šiaurės Ameriką maždaug prieš 8 mln. metų, vėliau pateko į Pietų Ameriką per Panamos sąsiaurį.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
casca
Parašytas Svečias Data 2006-01-17 20:36:38
lb neissamus straipsnis. Bieko naujo nebuvo pasakyta, nebent patsvirtinti teiginiai iki siol buve hipotezes. tai zinoma svarbu, nes neliko dvejoniu del kaciu gimnes ;) 

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.