Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Augalų tyrėjai padeda ūkininkams, draudimo bendrovėms
Augalų tyrėjai padeda ūkininkams, draudimo bendrovėms
13-09-2005

Paklaustas apie savo pareigas Dale Softley žino ką atsakyti žmonėms, jis - teismo agronomas. Jis pats aiškina, kad tai tarsi specialiųjų tyrimų tarnyba, tik skirta augalams. Mažiausiai pastarąjį dešimtmetį Dale Softley ir jo žmona Kay gauna visas savo pajamas tik iš teismo agronomijos: tiria augalus, sėklas ir viską, kas auga, gamintojams arba įmonėms, kurios juos apdraudžia. Ten, kur kiti žmonės mato žolę, javų stiebus arba grūdus, Softley šeima ir saujelė žmonių, dirbančių su jais, mato netinkamai taikomus herbicidus, užkrėstus javus ir potencialias teismo bylas. Jie tyrė persikus Teksase, pažeistas mėtas Oregone ir negyvas žuvis Floridoje. Softley net buvo pakviesti kaip liudininkas į vieną bylą dėl žmogžudystės. Tačiau didžiąją laiko dalį darbas nėra toks žavingas. Iš savo namų Linkolne Sotley šeima keliauja po visą regioną ir šalį tikrindami dirvožemį, augalų stiebus ar bet ką, kas gali jiems padėti išspręsti daugybę problemų, įskaitant, kodėl neauga javai, kaip augalai suserga arba bet kokias kitas sąlygas, kurias reikia paaiškinti ūkininkams arba jų draudimo bendrovėms. 64 metų Dale Softley tapo kvalifikuotu agronomu 1978 metais. Jis save laiko teismo ekspertu, bet teigia, kad neturi tokio profesinio išsilavinimo, nes iki šiol toks neegzistuoja. Amerikos teismo mokslų akademija nepateikia teismo agronomijos kaip dėstomos disciplinos, teigia Tracie McCray. Ji teigia, kad iš 5000 akademijos narių apie 10 dirba agronomijos srityje arba tirdami augalų DNR vyriausybei, arba teisėsaugos sistemai tiria marihuaną. Dale Softley spėja, kad visoje šalyje iš viso galėtų būti apie 50 teismo agronomų. Daugelis Softley bylų susijusios su herbicidais, nustatant, ar jie teisingai buvo taikomi, ar iš viso buvo taikyti. Jis atlieka didžiąją dalį tyrimo ir mokslo darbų, o jo žmona dirba su ūkininkais ir draudimo kompanijomis, kurioms perduoda tyrimų rezultatus. Tačiau prieš 20 metų jie buvo susiję su Nebraskos žmogžudystės byla. Moteris paslydo ir nuskendo vandens duobėje netoli Hastingso tuo metu, kai ji ir jos vyras irigavo dirvą. Vyras buvo apkaltintas dėl jos žmogžudystės. Softley buvo pakviestas paaiškinti, kodėl buvo lauke per lietų mėgindami iriguoti javus ir kaip žemė galėjo būti tokia slidi, kad ji paslydo ir pati nuskendo. Softley paaiškino, kad tokia dirva, kokia buvo tuose laukuose, yra lengvai paplaunama smarkaus lietaus, todėl tikėtina, kad moteris žuvo ir tai nebuvo žmogžudystė. Jos vyras buvo išteisintas. Tačiau dažniau Softley šeima tiria ieškinius dėl draudimo.

Yahoo News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.