Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Dvasingumas ir religijos praktikavimas gali sulėtinti Alzhaimerio ligos progresavimą
Dvasingumas ir religijos praktikavimas gali sulėtinti Alzhaimerio ligos progresavimą
02-05-2005

Tokį teiginį įrodantys tyrimai bus pristatyti Amerikos neurologijos akademijos 57 – ajame kasmetiniame suvažiavime Miami Beach‘e. Tyrimo metu buvo stebimi 68 žmonės, kurie buvo 49 – 94 metų amžiaus ir pasižymėjo Alzhaimerio ligai būdingais požymiais. Buvo matuojamas jų religingumas ir dvasingumas remiantis dviejų anksčiau atliktų tyrimų skalėmis. Remdamiesi šiais metodais mokslininkai surinko informaciją apie pacientų religijos praktikavimą, pavyzdžiui, jų dalyvavimą religinėse šventėse ir privačioje religinėje veikloje. Buvo nustatyta, kad asmenų, kurie yra dvasingesni arba religingesni, kognityvinės funkcijos gali regresuoti pastebimai lėčiau, teigė tyrimo autorius Yakir Kaufman. Yakir Kaufman teigimu, dvasingumas ir religingumas ir anksčiau buvo siejami su geresne sveikatos būkle. Tačiau dabar atliktas tyrimas dėmesį skyrė tam, ar dvasingumą ir religingumą taip pat galima sieti su geresne pacientų, kurie serga Alzhaimerio liga, būkle. Dvasingumu ir privačiu religijos praktikavimu buvo pateisintas 20 procentų nuokrypis nuo bendrų rezultatų. Yakir Kaufman teigimu, būtina atlikti papildomus tyrimus siekiant geriau suvokti ryšį tarp religingumo ir kognityvinių funkcijų prastėjimo. Šio tyrimo rezultatai rodo, kad būtina atlikti intervencinį tyrimą, kuriame galima būtų išsiaiškinti dvasinės gerovės veiksmingumą kaip priemonės palaikyti kognityvines funkcijas.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.