Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Jei norite greičiau užmigti, klausykite muzikos.
Jei norite greičiau užmigti, klausykite muzikos.
03-02-2005

Pamirškite avių skaičiavimą prieš miegą, jeigu jums nesiseka užmigti, pasiklausykite džiazo muzikos. Mokslininkai įrodė, kad 45 minučių atpalaiduojančios muzikos prieš einant miegoti gali užtikrinti ramią naktį. Taivanio mokslininkai tyrė 60 miego sutrikimus patiriančių pagyvenusių asmenų miegojimo savybes. Jie teigė, kad pasiūlytas būdas lengvai išmokstamas bei neturi kitiems gydymo būdams būdingo pašalinio poveikio. Tyrimo dalyviams buvo siūlomas pasirinkti tam tikrą muziką prieš miegą arba visiškai neduodama nieko pasiklausyti. Muzikos klausiusių grupė galėjo pasirinkti iš 6 skirtingų muzikos rinkinių, kuriuose buvo lengva, lėta muzika (apie 60 – 80 taktų per minutę), pavyzdžiui džiazas, liaudies muzika ar orkestrams skirta muzika. Muzikos klausymas sukėlė fizinius pokyčius, kurie padėjo ramiai miegoti – sulėtėjo širdies plakimas ir kvėpavimas. 35 procentai muzikos grupės narių teigė, kad jų miegas pagerėjo – nakties miegas buvo geresnis ir ilgesnis, o dieną pasitaikydavo mažiau funkcijų sutrikimų. Pagrindinis tyrimo autorius, profesorius Hui-Ling Lai, teigė, kad muzikos grupėje per pirmą savaitę buvo užfiksuotas bendras 26 procentų pagerėjimas ir šis skaičius nuolat augo, nes žmonės išmoko atsipalaiduoti klausydamiesi migdančios muzikos. Profesoriaus Jim Horne manymu, jei žmogus yra truputį sunerimęs prieš eidamas miegoti, bet kokia priemonė, kuri padeda jam nusiraminti ir atsipalaiduoti, yra tinkama. Kai kas teigia, kad vyresnio amžiaus žmonėms geriau miegoti naktį padeda trumpesnis popiečio miegas ir buvimas saulėje.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.