Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Iš kamieninių riebalinių ląstelių sukurtos raumeninės
Iš kamieninių riebalinių ląstelių sukurtos raumeninės
31-07-2006

Mokslininkams pavyko riebalines ląsteles paversti į raumenines

Lygiųjų raumenų ląstelių yra visame kūne. Jos sudaro apsauginį sluoksnį tokiems vidaus organams, kaip šlapimo pūslė, arterijos bei žarnos. Todėl šis naujas atradimas galėtų sukelti perversmą medicinoje: riebalinis sluoksnis galėtų būti naudojamas gydyti šiems gyvybiškai svarbiems organams. 'Riebalinis audinys gali tapti patikimu šaltiniu, iš kurio būtų galima kurti raumenines ląsteles, kurias mes galėtume naudoti pažeistų organų atkūrimui', - teigia Dr. Larissa V. Rodriguez, pagrindinė šio tyrimo vadovė iš Urologijos departamento David Geffen Medicinos mokykloje. Nors anksčiau lygiųjų raumenų ląstelės buvo kuriamos iš kamieninių ląstelių, randamų smegenų ir kaulų čiulpuose, tačiau riebalines ląsteles lengviau paimti iš organizmo, be to, žmonės dažniausiai jų turi daug. 
Kamieninės riebalinės ląstelės buvo užaugintos specialiame augimą skatinančiame mišinyje tam, kad būtų galima jas transformuoti. Aišku, kurti ląsteles, kurios atrodo kaip raumeninės ląstelės yra labai protinga, tačiau nebūtinai naudinga, todėl mokslininkų grupė ištyrė naujo audinio funkcijas.
Pagalbos šioje tyrimo fazėje Rodriguez kreipėsi į bendradarbį bioinžinerijos profesorių Dr. Benjamin Wu. Wu komanda išrado prietaisą, kuris gali fiksuoti mikrodalelių, paskleistų kolageno gelyje, judėjimą. Po to buvo panaudota daug įvairių farmakologinių medžiagų, kurios skatina raumenų atsipalaidavimą arba susitraukimą. 'Mes atradome, kad iš tikrųjų ląstelės funkcionavo taip kaip ir lygiųjų raumenų ląstelės. Naujas prietaisas leido mums įvertinti cheminių medžiagų sukeltą poveikį ląstelės lygmenyje, ankščiau tam reikėjo audinio mėginių, kad galėtume stebėti šį reiškinį',- teigė Wu.

Tam, kad būtų galima patvirtinti šio tyrimo rezultatus, Rodriguez komanda pakartojo visas tyrimo fazes ir gavo panašų rezultatą. 'Mes norėjome įsitikinti, kad tai nebuvo išskirtinis atvejis ar tam tikros sąlygos, kurios padėjo mums sukurti šį audinį. Mes esame nustebinti bei patenkinti rezultatu, be to, mes džiaugiamės būsimu šio atradimo pritaikymu ateityje,'- kalbėjo Rodriguez. 

Rodriguez pateikė keletą situacijų, kuriose pačių pacientų riebalinių ląstelių panaudojimas galėtų būti ypač naudingas. Tai būtų itin naudinga pacientams, kurių organai negali būti naudojami audinių regeneracijai dėl to, kad jie tų organų nebeturi arba organai yra pažeisti ligos. Be to, nebereikėtų naudoti atmetimo reakciją slopinančių vaistų. Šiuo metu Rodriguez bando surasti ir ištobulinti augimo faktorius, kurie pagreitintų ląstelių transformaciją iš riebalinių į raumenines.


University of California, Los Angeles

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.