Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Keptų daržovių rūgštingumas gali prilygti gazuotų gėrimų rūgštingumui
Keptų daržovių rūgštingumas gali prilygti gazuotų gėrimų rūgštingumui
18-05-2006

Gaminant daržoves tam tikru būdu, jų rūgštingumas gali pakilti iki dantis pažeidžiančio lygio. Tokiu rūgštingumu paprastai pasižymi putojantys gėrimai, sako mokslininkai. Baklažanai, žaliosios paprikos ir cukinijos tampa ypatingai rūgštūs kepami orkaitėje, o raudonosios paprikos rūgštėja troškinamos, parodė tyrimai Dundee universitete, Škotijoje. Tačiau svogūnų ir pomidorų rūgštingumo lygis nekinta juos gaminant.

Mokslininkai tyrė, kaip skirtingi gaminimo būdai gali paveikti vegetariško patiekalo 'ratatouille' (nuotraukoje) rūgštingumą. Rūgštingumas išliko aukštas, nepriklausomai nuo gamybos būdo, bet keptas orkaitėje patiekalas tapo ypač rūgštus. Vadovaujantis mokslininkas Graham Chadwick komentavo: 'Ratatouille', pagaminto orkaitėje, rūgštingumas prilygo kai kurių gazuotų gėrimų rūgštingumui. Vartojami nesaikingai, jie gali sukelti dantų kariesą.' Dantų kariesą sukelia tiesioginis rūgšties ir danties kontaktas, kurio pasekoje ardomi dantų audiniai. Išsamus tyrimas atspausdintas European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry žurnale.

ABC News Online

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.