Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Senovinis žemėlapis - įrodymas kad Ameriką surado kiniečiai?
Senovinis žemėlapis - įrodymas kad Ameriką surado kiniečiai?
19-01-2006

Antikvarinių daiktų kolekcininkas Liu Gang, šį pirmadienį Pekine pademonstravęs unikalų žemėlapį, mano, kad jis privers perrašyti Amerikos atradimo istoriją.

Žemėlapyje pavaizduoti visi kontinentai, įskaitant ir Australiją, matyti ir Amerikos bei Antarktidos kontūrai. Įrašas žemėlapyje nurodo, kad tai kopija, padaryta 1763 metais iš originalo, nupiešto 1418-aisiais.
Jei ši žemėlapio sudarymo data būtų patvirtinta, ji sutaptų su Zheng He, Mingų dinastijos imperatoriškojo laivyno admirolo, kelionėmis. Žinoma, kad jis buvo nuplaukęs iki Afrikos maždaug 1405 – 1433 metais.
Šiuo metu laboratorijoje Naujojoje Zelandijoje yra nustatomas žemėlapio amžius.

Liu Gang sako, kad žemėlapį įsigijo Šanchajuje iš prekiautojo 2001 metais, bet nemanė, kad jis vertingas, kol neperskaitė knygos '1421', parašytos Anglijos karinių jūrų pajėgų karininko Gavin Menzies, kurioje jis teigia, kad Ameriką surado Zheng He. Autoriaus nuomone, Zheng He apiplaukė pasaulį, tai pat kiniečiai buvo nukeliavę į Ameriką ir ten sukūrė savo kolonijas, kurios vėliau išnyko.
Dauguma mokslininkų, tame tarpe ir kiniečių, nesutinka su šia teorija.

Gal žemėlapis įrodys kad jie klysta?

National Geographic News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2006-12-17 18:46:40
na tai ar nustate kelintu metu tas zemelapis?
edvardas
Parašytas Svečias Data 2006-02-26 10:58:00
nesamone

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.