Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Ar šunys gali užuosti vėžį?
Ar šunys gali užuosti vėžį?
13-01-2006

Plaučių ir krūties vėžys yra bene svarbiausios mirtingumo priežastys pasaulyje, todėl ankstyvas šių ligų diagnozavimas labai reikalingas. Visai neseniai mokslininkai atrado stulbinantį faktą, kad žmogaus geriausias draugas - šuo - gali pagelbėti nustatyti ankstyvos stadijos vėžį.
Šiuo tyrimu kuris bus paskelbtas žurnalo Integruotas vėžio gydymas 2006 m. kovo mėn. numeryje, tyrėjai atskleidė, kad šuns nepaprasta uoslė gali atskirti žmones, sergančius ankstyvos ir vėlyvos stadijos plaučių ir krūties vėžiu, nuo sveikų žmonių. Tyrimas atliktas Kalifornijoje.
Kitais moksliniais tyrimais jau anksčiau patvirtintas šunų sugebėjimas nustatyti net ir labai praskiestus chemikalus. Apie šunų uoslės klinikinį pritaikymą pradėta rimčiau galvoti nuo tada, kai šuo perspėjo savo šeimininką apie melanomos atsiradimą, pastoviai uostydamas jo pakenktą odą. Vėlesni tyrimai, publikuoti daugelyje medicinos žurnalų, patvirtino treniruotų šunų sugebėjimą nustatyti melanomą ir pūslės vėžį. Naujas tyrimas, kuriam vadovavo Michael McCulloch ir Tadeusz Jezierski, yra pirmasis, kuriuo tirta, ar šunys gali nustatyti vėžį vien tik uostydami iškvėptą vėžiu sergančių pacientų orą.

Šiame tyrime penki naminiai šunys buvo 3 savaites treniruojami nustatyti plaučių ar krūties vėžį, uodžiant vėžiu sergančiųjų iškvepiamą orą. Tyrime dalyvavo 86 vėžiu sergantys pacientai (55 - plaučių vėžiu ir 31 krūties vėžiu) ir kontrolinė grupė, sudaryta iš 83 sveikų pacientų. Tyrime šunims buvo pateikti abiejų grupių žmonių iškvėpto oro pavyzdžiai, patalpinti specialiuose vamzdeliuose. Šunys turėjo parodyti teigiamą atsakymą, jei pacientas serga vėžiu, atsisėsdami ar atsiguldami tiesiai prieš tiriamą pavyzdį, o kontrolinius pavyzdžius - ignoruoti.

Tyrimo rezultatai rodo, kad šunys gali nustatyti krūties ir plaučių vėžiu vėžį. Nustatymo jautrumas ir specifiškumas - nuo 88% iki 97%. Didelis tikslumas pastebėtas net įvertinus tai, kad plaučių vėžiu sergantys pacientai dažnai esti rūkoriai. Be to, tyrimas patvirtino, kad treniruoti šunys gali nustatyti ankstyvos stadijos vėžį. Tyrėjai reziumavo, kad iškvepiamo oro analizė gali padėti sumažinti dabartinių vėžio tyrimų netikslumą, o ateityje turi būti standartizuojama ir tobulinama nauja metodika.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
šunys-daktarai
Parašytas Svečias Data 2006-01-14 21:10:07
Tai kodėl Lietuvoje dogoterapija nepraktikuojama,gal gydytojai bijo konkurencijos? :))

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.