Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Dėl pasaulinio atšilimo pavasaris į Didžiųjų ežerų regioną ateina anksčiau
Dėl pasaulinio atšilimo pavasaris į Didžiųjų ežerų regioną ateina anksčiau
23-08-2005

Pagal ledo tirpimo nuo 1846 metų analizę, didžiausias pasaulyje gėlo vandens šaltinis - JAV didieji ežerai, kiekvieną pavasarį atitirpsta vis anksčiau. Barbara Benson ir jos kolegos iš Viskonsino - Medisono universiteto tyrė ledų tirpimą 61 ežere Minesotoje, Viskonsine, Mičigane, Niujorke ir Ontarijuje nuo 1975 iki 2004 metų. Per šį laikotarpį pasaulinė oro temperatūra padidėjo 0,4oC. Duomenis komanda rinko iš tokių šaltinių kaip vyriausybinės duomenų bazės, ežerų asociacijos, laikraščiai ir vietiniai gyventojai. 56 ežeruose pavasario atlydys prasidėdavo anksčiau, vidutiniškai kiekvieną dešimtmetį tai įvykdavo 2 dienomis anksčiau. Nors sniego tirpimas prasidėdavo anksčiau dar nuo 1846 metų, skaičiavimai rodo, kad šiuo metu pokyčių tempas 3 kartus didesnis nei iki 1975 metų. Barbara Benson teigia, kad tuo metu ledo tirpimo laikas slinko į šiaurę po 100 kilometrų per dešimtmetį. Tyrėjų komandos nario John Magnuson manymu, tai, kas vyksta aplinkui, yra pakankamai didelis reiškinys ir kol kas nekontroliuojama tai, kad jis paveikia visą Didžiųjų ežerų regioną. Praeitą savaitę tyrėjų komanda pristatė savo tyrimo duomenis Amerikos ekologinės bendrijos susirinkime, Monrealyje (Kanada).

New Scientist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.