Testosterono apokalipsė
01-09-2006

Pasaulis gali būti varomas link testosterono apokalipsės, sukeltos nevienodo lyčių pasiskirstymo. Mokslininkai iš Kinijos ir Jungtinės karalystės sako, jog vyriškos lyties kūdikių favoritizmas Kinijoje, Indijoje bei kitose panašiose kultūrose užaugino milžinišką perteklių vyrų, kuriems dabar sunku susirasti partneres. Še vyrai taip pat susiduria su grėsme ilgainiui būti nustumtiems už visuomenės ribų.

Vyrų ir moterų skaičiaus santykis daugumoje populiacijų yra stabilus arba netgi beveik nekintantis, jei jis dirbtinai nekoreguojamas. Tačiau tradicija labiau vertinti sūnus iškreipė šį rodiklį didžiojoje dalyje Azijos bei Šiaurės Afrikoje. Skaičiuojama, kad vien Kinijoje bei Indijoje trūksta maždaug 80 milijonų moterų.
Tyrimas teigia, jog per ateinančius 20 metų kai kuriose Kinijos bei Indijos dalyse bus 12-15 procentų per daug vyrų. Šie vyrai liks vieniši ir taps visuomenės atstumtaisiais, nes santuoka jų visuomenėse laikoma kertiniu dalyku. Mokslininkai teigia, jog šie vyrai, suvokę savo būties vienišumą, ims elgtis asocialiai, smurtaus, seksualiai priekabiaus bei įtrauks į organizuotą nusikalstamą veiklą bei terorizmą. O tai sukels grėsmę stabilumui bei saugumui visoje Žemėje.

Šiuo metu Kinijoje 94 procentai nevedusių žmonių yra 28-49 metų vyrai. Šiose bendruomenėse vyrai be šeimos ateities neturės kur išlieti seksualinės energijos. Tai gali nuvesti į įvairius nusikaltimus. Be to, kadangi šiose bendruomenėse yra susibūrę daug tokių vienišų vyrų, gresia organizuotų nusikalstamų grupuočių susikūrimas.

Džiugu tik tai, kad testosterono tunelio gale gali būti šiek tiek šviesos. Anot mokslininkų, visuomenėje sumažėjus moterų skaičiui, turėtų pakilti jų socialinis statusas ir jos turėtų pasipelnyti iš padidėjusios savo vertės. Ilgainiui tai turėtų subalansuoti lyčių santykį, nes daugiau porų rinksis turėti bei auginti mergaites.

Tačiau mokslininkai pastebi, jog būtina ieškoti būdų, kurie padėtų išvengti tolimesnio lyčių santykio didėjimo. Ši problema galėtų būti sprendžiama leidžiant įstatymus, siekiant lygių teisių moterims bei informuojant visuomenę apie lyčių santykio disbalansą bei grėsmingas šios problemos pasekmes visuomenei.

Science a Go Go

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.