Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Astronomai planuoja stambiu planu tyrinėti Marsą iš aerostato
Astronomai planuoja stambiu planu tyrinėti Marsą iš aerostato
14-06-2006

Du Marso visureigiai Spirit ir Opportunity įvykdė žymiai daugiau, nei to tikėjosi jų kūrėjai. Stoiški ir patikimi aparatai daugiau kaip 2 metus tyrinėjo planetos žemę rinkdami duomenis apie uolienų ir dirvos sudėtį.

Tačiau ir patys darbščiausi darbiniai arkliai turi apribojimus. Per visą buvimo planetoje laiką lėtai judantys visureigiai ištyrė mažiau nei 10 kvadratinių mylių plotą, o davikliai galėjo rinkti duomenis tik 2 pėdų aukštyje nuo žemės paviršiaus. 

Tyrėjai, norėdami ištirti nežinomas planetos vietoves, užmezgė ryšius su privačiai finansuojama Miunchene įsikūrusia Vokietijos Marso draugija bei pasiūlė skirtingo tipo tyrėją: transporto priemonę, kuri primins Hindenburgo dirižablį, o ne pirmtakus visureigius. Planuojama, kad 2009 metais aerostatas 'Archimedas' žymiai arčiau nei palydovai priartės prie planetos paviršiaus ir galės daryti tokias pat spalvotas nuotraukas kaip ir fotografai iš malūnsparnio.

Mintis apie aerostatą gimė Hanneso Griebelio galvoje. 2002 metais būdamas pažangus inžinerijos studentas Miuncheno technikos universitete ponas Griebelis ieškojo Marso projekto, kuris nesektų visureigių misijų pėdomis. Anot Griebelio, mes tiek daug nežinome apie Marsą. Šis faktas paskatino galvoti apie duomenis, kurių negalime gauti. 

Daktaras Zubrinas teigia, kad didžiausias Vokietijos laivo potencialas glūdi ne nelauktų duomenų atradime, bet visuomenės Marso suvokimo išplėtime ir platesnio vaizdo pateikime. Iki šiol daugeliui žmonių Marso vaizdai asocijuojasi su mažu taškeliu danguje ar keleto mylių pločio atvaizdais. Naujoji misija padės gauti didelius Marso vaizdus, o mes į Marsą žvelgsime kaip į didelį pasaulį.

       

NY Times

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.