Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Robotas 'kūdikis' mokosi taip pat, kaip ir vaikas
Robotas 'kūdikis' mokosi taip pat, kaip ir vaikas
06-05-2006

Robotų specialistai iš Prancūzijos, Italijos ir Šveicarijos sukūrė robotą, kuris gali pats eksperimentuoti su daiktais, esančiais aplink jį, spręsti, ką su jais galima daryti bei mokytis iš klaidų. Pavyzdžiui, jei jam nepavyktų saugiai paimti daikto vieną kartą, kitą kartą jis mėgintų tą daryti kitaip. Robotas, pavadintas Babybot, turi dvi kameras, stebinčias aplinką, vieną ranką, ir programiškai įdiegtą norą imti ir mėginti daiktus. Tai leidžia jam vystyti savo motorinius gebėjimus taip pat, kaip tai daro kūdikiai.

Babybot smegenys - 20 kompiuterių, sujungtų į klasterį, juose veikia programinė įranga, imituojanti kelių neuroninių tinklų veikimą - ji gali sukurti ryšius tarp neuronų, juos keisti bei stiprinti. Keisdami programos parametrus ir stebėdami roboto veiksmus, mokslininkai gali išmėginti įvairius neurologinius modelius.

'Tai fantastinė idėja ir labai geras būdas tyrinėti dirbtinio intelekto vystymąsi', sakė Steve Grand iš kompanijos Cyberlife Research, tyrinėjančios robotizacijos problemas. 'Tačiau fundamentalūs skirtumai tarp žmogaus smegenų bei to, kaip veikia šiuolaikiniai kompiuteriai, reiškia, kad robotas niekuomet negalės tapti protingesniu už žmogų'.

Mokslininkai jau mąsto apie Babybot-2, kuris turėtų dviejų metų kūdikio intelektą ir galbūt galėtų išmokti vaikščioti. Be to, jie žada, kad visa informacija, taip pat tiek programinė, tiek ir aparatinė įranga bus atvira visiems kitiems tyrėjams, norintiems pasinaudoti jų patirtimi.

Šiuose video įrašuose jūs galite pažiūrėti kaip robotas elgiasi su guminiu ančiuku video (avi formatas) ir tyrinėja kamuolį  video2.

New Scientist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas vytenis62 Data 2007-07-25 12:43:05
Jie mano, kad robotai negalėtų tapti protingesniais už žmogų, bet tai netiesa. Paprasčiausiai jie dar nemoka sukurti tokių. Tačiau greit gali išmokti, o tada bus nelabai gerai...

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.