Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Didžiausia pasaulyje vaistų duomenų bazė
Didžiausia pasaulyje vaistų duomenų bazė
12-01-2006

Iki 1980 m. dauguma turimų žinių apie vaistus ir vaistų taikinius galėjo sutilpti į kelias enciklopedijas. Vis dėlto, ypač sparčiai gausėjant biologinių ir cheminių žinių, ta informacija tapo išsklaidyta po tūkstančius vadovėlių, duomenų bazių ir žurnalų. Taip buvo iki šiol. Albertos universiteto mokslininkų darbo dėka, ši anksčiau nepasiekiama informacija apie vaistus dabar apjungta ir yra laisvai prieinama internete.

Dr. David Wishar pirmasis pradėjo dirbti su šia interaktyvia duomenų baze, kaip mokomąja priemone, padedančia farmacijos studentams išmokti daugiau apie skirtingų vaistų molekulinius ypatumus. Norėdamas sukurti vieną šaltinį, kuriame būtų pateikta daug informacijos, Wishart ir jo komanda sukūrė Vaistų banką - gausiausią pasaulyje ir labiausiai sukomplektuotą šaltinį apie vaistus ir vaistų taikinius. Vaistų banke yra pateikiama detali cheminė, farmacinė, medicininė ir molekulinės biologijos informacija apie daugiau nei 3000 vaistų taikinių ir 4100 pripažintų ar eksperimentinių vaistų.

Šiame banke farmacininkai, gydytojai, vaistų tyrėjai ir plačioji visuomenė nesunkiai gali surasti viską apie vaistą ar vaisto taikinius. Jame yra daugiau nei 80 duomenų laukelių, kuriuose pateikiama skirtinga informacija apie kiekvieną vaistą, įskaitant prekinį pavadinimą, cheminę struktūrą, baltymo ar DNR seką, nuorodas į kitus internetinius šaltinius, informaciją apie vaisto išrašymą ir išsamią informaciją pacientui.
'Vaistų bankas yra pirmoji duomenų bazė, kurioje pateikti paskutiniai duomenys iš Žmogaus genomo projekto kartu su išsamia chemine informacija apie vaistus,' teigia Wishart. Duomenų banko kūrimo procesas buvo sunkus ir ilgas. Į banką įtraukta informacija iš daugiau nei tuzino vadovėlių, kelių šimtų žurnalo straipsnių, beveik 30 skirtingų elektroninių duomenų bazių, pritaikyta mažiausiai 20 programų. Kūrimo procesas truko ketverius metus.

Vaistų banko adresas internete: redpoll.pharmacy.ualberta.ca/drugbank


Medical News Today 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.