Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Ibuprofenas gali sumažinti Parkinsono ligos riziką.
Ibuprofenas gali sumažinti Parkinsono ligos riziką.
14-04-2005

Berecepčiai vaistai nuo skausmo gali padėti apsaugoti ar sulėtinti Parkinsono ligos vystimąsi, teigia mokslininkai. Tačiau jie perspėja, kad gauti rezultatai kol kas preliminarūs ir reikalingi tolimesni tyrimai. Atlikto tyrimo tikslas buvo nustatyti, ar nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, ibuprofeno, vartojimas yra susijęs su sumažėjusia Parkinsono ligos rizika. „Mūsų ankstesnis tyrimas pirmą kartą parodė, kad nuolatiniai NVNU vartotojai turi sumažintą Parkinsono ligos riziką, lyginant su šių vaistų nevartojančiais žmonėmis. Remiantis tam tikrais tyrimo duomenimis, būtų galima įrodyti nervų uždegimo vaidmenį Parkinsono ligos procese. Mūsų ankstesni tyrimai rodo, kad NVNU galėtų apsaugoti nuo to uždegimo“, teigia tyrimo autorius med. dr. Honglei Chen iš Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos. Nustatyta, kad ibuprofeno vartotojai turi 35 proc. mažesnę Parkinsono ligos riziką, šie rezultatai buvo panašūs ir vyrams , ir moterims. Rizika mažėjo, priklausomai nuo savaitės dozės. Žmonėms, kurie vartojo kasdien po vieną ibuprofeno tabletę, rizika buvo 38 proc. mažesnė, lyginant su žmonėmis, kurie nereguliariai vartojo ibuprofeno. Priežastis, dėl kurios ibuprofenas turi poveikį Parkinsono ligos vystimuisi, lieka neaiški. Amžius, lytis ir rūkymo dažnumas – žinomi Parkinsono ligos rizikos veiksniai – negali paaiškinti gautų rezultatų. Jokių žymesnių sąsajų tarp aspirino, kitų NVNU ar acetaminofeno (paracetamolio) ir Parkinsono ligos rizikos nebuvo nustatyta.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.