Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti
Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti
15-12-2006

Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti - tokią išvadą padarė mokslininkai, ištyrinėję kometos dulkes, kurias surinko zondas Stardust iš kometos Wild 2 uodegos. Pasirodė, kad kometose yra daugiau įvairių medžiagų nei manyta, tarp jų ir organinių molekulių, reikalingų gyvybei išsivystyti.

Stradust zondas buvo išsiųstas tyrinėti kometos 1999 metais, ir, nuskriejęs 4,6 milijardus kilometrų, šiemet grįžo į Žemę su vertingu kroviniu, tiesa, labai nedaug sveriančiu - kometos dulkėmis.

Dr. Scott Sandford iš Nasa Ames tyrimų centro, vadovaujantis grupei mokslininkų, tyrinėjančių šias dulkes, pasakė: 'Žemei besiformuojant, ji buvo tokia karšta, kad bet kokios organinės molekulės negalėjo išlikti. Sudėtingesni organiniai komponentai galėjo atkeliauti iš kosmoso, kuomet ji jau buvo ataušusi. Atrodo, kad šiame procese kometos buvo labai svarbios. Nors mes nežinome, kaip Žemėje atsirado gyvybė, būtų logiška manyti, kad kuo sudėtingesni organiniai komponentai pakliuvo į Žemę, tuo lengviau galėjo išsivystyti gyvybė. Ir atrodo, kad Wild 2 kometoje yra molėkulių, labai panašių į amino rūgštis'.

Pirmieji šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV gruodžio 14 d. Geografijos sąjungos susirinkime ir išspausdinti žurnale Nature.


Kometos Wild 2 dulkė. Nasa/JPL ir Vašingtono universiteto nuotr.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.