Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Kinijoje iškilo pavojus dėl tirpstančių Everesto ledynų
Kinijoje iškilo pavojus dėl tirpstančių Everesto ledynų
23-05-2005

Dėl pasaulinio atšilimo ledynai Everesto kalno šlaituose, esančiuose Tibeto pusėje, mažėja greičiau nei kada nors anksčiau. Kinijos mokslininkai, tiriantys pačią aukščiausią pasaulio viršūnę, rado nenuginčijamų įrodymų, kad ledynų tirpimas spartėja. Mokslininkų pranešime teigiama, kad dėl pasaulinio atšilimo Everesto regione greitai tirpsta ledynai, todėl iškyla grėsmė pasauliniams vandens ištekliams. Apie 75 procentus pasaulio gėlo vandens yra saugoma ledynuose, kurių didžioji dalis yra kalnų zonose, kuriose dėl smarkių žiemos liūčių ir sniego, šis vanduo palaipsniui patenka į upių tinklus visą vasarą ir sausros mėnesius. Kuo didesnė bus tirpstančių ledynų zona, tuo mažiau gėlo vandens atsargų ateityje turės pasaulis. Kinijos mokslininkai nustatė, kad Everesto ledyno tirpstanti dalis dabar yra 50 metrų (165 pėdomis) aukščiau nei buvo vos prieš du metus. Tai reiškia, kad tirpstančio ledyno zona pakilo daugiau nei dukart aukščiau nei paprastai, o didžiulė ledo uola, kuri buvo užfiksuota 2002 metais, atrodo visiškai išnyko. Apie panašų tirpimą pranešame ir Nepale esančiame kalno šlaite. 2002 metais Jungtinių Tautų Organizacija perspėjo, kad daugiau nei 40 Himalajų ledyninių ežerų buvo pavojingai priartėję prie išsiliejimo, keldami grėsmę tūkstančiams žmonių - tai vyko dėl pasaulinio atšilimo. Mokslininkai mano, kad dėl pasaulinio atšilimo per ateinančius 100 metų temperatūra gali pakilti 1,4 - 5,8 laipsniais pagal Celsijų, dėl šios priežasties ledynai atsitrauktų, o vandenynų lygis pakiltų ir neaukštai esančios pasaulio vietos virstų pelkėmis.

CNN News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.