Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Atrodo, žinduoliai pradėjo skraidyti anksčiau nei paukščiai
Atrodo, žinduoliai pradėjo skraidyti anksčiau nei paukščiai
15-12-2006

Pirmieji skraidantys žinduoliai galėjo pakilti į dangų anksčiau nei paukščiai, mano mokslininkų grupė iš Amerikos gamtos muziejaus Niujorke (JAV), išanalizavę nedidelio, vos voverės dydžio žinduolio iškaseną, gyvenusio vidurio Mongolijoje prieš 125 milijonus metų, Mezozojaus eroje.

Gyvūnėlis turėjo aštrius dantis, ilgą uodegą bei kailiu padengtą membraną, kurią jis galėjo ištempti ir panaudoti sklandymui.

Kol kas anksčiausios randamos šikšnosparnių iškasenos yra maždaug 51 milijono metų amžiaus, o tai reiškia, kad gyvūnas, pavadintas Volaticotherium antiquus, sklandė tuo pačiu metu, kaip ir priešistoriniai paukščiai, o gal ir dar anksčiau už juos. Atrodo, kad tai buvo naktinis gyvūnas, mitęs vabzdžiais, ir nors kiek panašus į voverę, tačiau turėtų būti priskiriamas kitai rūšiai.

Piešinys: Chuang Zhao ir Lida Xing

World Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.