Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Alzhaimerio liga gali plisti tokiu pat būdu kaip ir kempinligė
Alzhaimerio liga gali plisti tokiu pat būdu kaip ir kempinligė
27-09-2006

Mokslininkai teigia, kad proteinai, paimti iš Alzhaimerio liga sergančių pacientų smegenų ir persodinti į genetiškai paveiktos pelės smegenis, sukėlė Alzhaimeriui būdingus pakitimus pelės smegenyse.
Tokie tyrimai leidžia daryti išvadą, kad pakitusių baltymų grupė, susijusi su Alzhaimerio liga, gali 'pasėti' save panašiu būdu kaip ir netaisiklingai prisijungiantys (missfolded) baltymai prionų ligų, pavyzdžiui, kempinligės, atveju.

Tikslios Alzhaimerio ligos priežastys vis dar nėra aiškios, tačiau žinoma viena, kad liga atsiranda, kai beta-amiloido baltymai ima bendradarbiauti gaminant ardomąsias plokšteles smegenyse. Neurologinis pažeidimas vystosi metai iš metų, sukeldamas atminties, kalbos ir kitus psichikos sutrikimus.
Tyrėjai, aiškinęsi, kaip beta-amiloidas galėtų prisidėti prie plokštelių formavimosi, paskelbė, kad panašus reiškinys vyksta ir prionų susirgimuose.

Užkrečiami veiksniai

Prionų susirgimai, pavyzdžiui, kempinligė, yra panašesni į infekciją, negu į genetinius pakitimus ar mikroorganizmus. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad gyvūnų, kurie gauna prionų baltymus, smegenyse vystosi plokštelės, ir galiausiai gyvūnas miršta.
Iš ankstesnių tyrimų buvo aišku, kad smegenų mėginys, paimtas iš Alzhaimerio liga sergančių žmonių, gali sukelti plokštelių formavimąsi mažųjų beždžionių ir pelių smegenyse.

Užuomazgų ieškojimas

Norėdami detaliau suprasti šį reiškinį mokslininkai panaudojo 'APP23 pelę' - genetiškai paveiktą pelę nešti mutuotą žmogaus geną, kuris skatina gyvūnų smegenyse formuotis plokšteles senyvame amžiuje.
Kai jauna APP23 pelė gavo tai žmonių, mirusių nuo Alzhaimerio ligos, tai vyresnės APP23 pelės smegenų mėginius, jos smegenyse per kelias savaites susiformavo plokštelės.
Vėliau buvo paimti smegenų mėginiai iš senos APP23 pelės ir veikiami molekulių, kurios specifiškai suriša ir išveda iš sistemos beta-amiloido proteinus.

Mokslininkai pažymėjo, kad beta-amiloidas, veikdamas vienas, gali paspartinti panašių į Alzhaimerio ligos požymių vystimąsi pelėse, kurios nėra genetiškai linkusios į susirgimus.

New Scientist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.