Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow 52 naujos vandens faunos rūšys, iš kurių ir rykliai, rastos Indonezijoje
52 naujos vandens faunos rūšys, iš kurių ir rykliai, rastos Indonezijoje
20-09-2006

Mokslininkai paskelbė atradę Indonezijos vandenyse dvi naujas ryklių rūšis, retą 'šviečiančią' žuvį, naujų  koralų,  ir patvirtino, kad vakarinė Ramiojo vandenyno dalis yra pati gausiausia  vandens gyvūnijos visame  pasaulyje.

Čia buvo rastos 24 naujos žuvų rūšys, iš kurių dvi epoletinių ryklių, plonų ir dėmėtų, užaugančių iki 1.2 metro ilgio, rūšys, taip pat 20 naujų koralinių ir aštuonios dar nežinomos krevečių rūšys.
'Nepaprastai smagu atrasti ryklius, nes jie yra aukštesnės pakopos organizmai, negu bakterijos ar kirmėlės', teigia Markas Erdmannas, Jungtinių Valstijų mokslininkas. Epoletiniai rykliai taip vadinami dėl to, kad jie turi epoletus - karininko antpečius primenančias dėmes šonuose.

Buvo atrasta ir nauja 'šviečiančių' lūpočių rūšis. Patinėliai, turintys po kelias pateles, staiga ima švytėti šviesiai geltonomis, mėlynomis, rožinėmis ar kitomis spalvomis, taip atlikdami vieną iš dauginimosi ritualų.

Saugomos teritorijos

Indonezijos žvejybos ministerija siekia padidinti saugomų jūros plotų skaičių, nes dabar jie  užima tik 11 procentų teritorijos aplink iškyšulį.

Erdmannas aiškina, kad tyrinėjama teritorija yra 'Koralų trikampio' -  tarp Indonezijos, Filipinų, Papua Naujosios Gvinėjos ir Saliamono salų - centrinė dalis. Aplink Bird's Head iškyšulį rasta 1223 žuvų ir 600 koralų rūšių.

Didžiajame barjeriniame rife, kuris  užima dešimtkart didesnį plotą, buvo surasta tik šiek tiek daugiau žuvų rūšių, tačiau vos 405 koralų tipai. Karibų jūroje aptikta mažiau nei tūkstantis žuvų rūšių ir tik 58 koralų tipai.


Naujai atrasta 'vaikščiojančių' ryklių rūšis

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.