Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pasaulinė sveikatos organizacija sutinka atlikti raupų tyrimą
Pasaulinė sveikatos organizacija sutinka atlikti raupų tyrimą
23-05-2005

Ženevoje susitikę Pasaulinės sveikatos organizacijos atstovai pritarė rekomendacijoms toliau tirti raupų virusą. Sveikatos apsaugos pareigūnai teigė, kad tai būtina norint sukuti naujas ir geresnes vakcinas bei antivirusinį gydymą. Raupai, kurie anksčiau pražudydavo milijonus žmonių, buvo išnaikinti 1970 metų pabaigoje, tačiau viruso pavyzdžiai tebėra saugomi JAV ir Rusijos laboratorijose. Pasaulinė sveikatos organizacija prieš maždaug dešimt metų ketino sunaikinti visus šiuos viruso pavyzdžius. Po 1998 metų Pasaulinė sveikatos organizacija nusigręžė nuo savo ketinimų visiškai sunaikinti turėtus raupų viruso pavyzdžius. Baiminamasi, kad virusas gali patekti į netinkamas rankas ir būti panaudotas kaip biologinis ginklas, todėl daugelis mokslininkų ragino toliau tirti virusą siekiant sukurti naujas vakcinas ir antivirusinius vaistus. Pasaulinei sveikatos organizacijai priklausantis gydytojas Mike Ryan įsitikinęs, kad organizacija nevykdytų savo įsipareigojimų, jeigu neieškotų šiuolaikinių gydymo metodų. Jis taip pat buvo įsitikinęs, kad organizacija turi būti visiškai tikra, jog turi būtinus antivirusinius vaistus ir būtinas vakcinas, kurios padėtų kovoti su šiuo virusu, jeigu jis staiga kažkieno būtų išplatintas. Pasaulinės sveikatos organizacijos nariai, įrodydami, kad baiminamasi viruso paplitimo iš kitų šaltinių, skatino sugriežtinti naujojo tyrimo kontrolę. Laboratorijoms bus teikiamos tik tam tikros viruso dalys, su kuriomis jos dirbs, tačiau ne visa viruso medžiaga, nors genetinė raupų seka yra gerai žinoma. Tyrimo oponentai teigia, kad eksperimentų tęsimas tik padidina riziką, kad kas nors galės sukurti virusą ir panaudoti jį kaip terorizmo įrankį. Edard Hammond, organizacijos ‘Sunshine’, kuri siekia biologinio saugumo, direktorius, sakė, jog vietoj galimybės raupams paplisti pasaulyje didinimo, reikėtų ją mažinti, o geriausias būdas tai padaryti - sunaikinti raupų pavyzdžius, saugomus laboratorijose. Kai kurios šalys pageidauja naujo termino viruso pavyzdžių sunaikinimui, tačiau apie tai nebuvo diskutuojama, taip sutrukdant veikti tiems, kurie įsitikinę, kad vienintelis būdas apsaugoti pasaulį nuo raupų yra sunaikinti virusą.

BBC News  

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.