Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mokslininkų verdiktas - Marso 'peroksidinis' sniegas gali sunaikint visą gyvybę planetos paviršiuje
Mokslininkų verdiktas - Marso 'peroksidinis' sniegas gali sunaikint visą gyvybę planetos paviršiuje
08-08-2006

Mokslininkai nustatė, kad dulkių audrų Marse metu susidaro toksiškos cheminės medžiagos, tokios kaip vandenilio peroksidas, naudojamas audinių balinimui. Iškritęs ant paviršiaus, jis sunaikintų bet kokias mums žinomas gyvybės formas.

Pasirodė, kad vadinamieji Marso 'dulkių vaiduokliai' - sūkuriai, galintys pasiekti kelių kilometrų aukštį ir iki pusės kilometrų plotį, sukuria stiprius statinės elektros srovės išlydžius, ne tokius stiprius kaip žaibai Žemėje, tačiau pakankamus sukelti kibirkštis.

Jos išskaido  retos Marso atmosferos anglies dioksido molekules, kurios vėliau susijungdamos sukuria aktyvias chemines medžiagas.  'Dulkių vaiduokliai' gali sukurti tiek vandenilio peroksido, kad jis iškritęs padengia paviršių tarsi sniegas. Vandenilio peroksidas - aktyvus oksidantas ir antiseptikas, didesni jo kiekiai greitai sunaikina gyvybę.

Šis atradimas paaiškina seną mįslę - kodėl pirmieji marsaeigiai, Vikingas 1 ir Vikingas 2, tyrinėję Marsą 1976 metais, nerado jokių organinių medžiagų pėdsakų.

Juk net jei Marse niekada nebuvo gyvybės, organinėmis medžiagomis ant jo turėjo 'lyti' iš kosmoso meteoritų ir kometų kelis milijardus metų. Klausimas, kur tos organinės medžiagos galėjo dingti, nedavė ramybės mokslininkams jau 30 metų. Dabar rodos atsakymas atrastas - vandenilio peroksidas jas oksiduodavo ir taip sunaikindavo.

Tą galėjo daryti ir ultravioletiniai spinduliai, tačiau jų intensyvumas yra nepakankamas sunaikinti visus organinius junginius planetos paviršiuje ir atmosferoje.  O 'dulkių vaiduokliai' gali sukurti didelius vandenilio peroksido kiekius visai arti paviršiaus ir taip jį sterilizuoti.

Taigi, galbūt marsaeigiai ieško gyvybės pėdsakų ne visai ten - jų reikėtų ieškoti giliau: manoma, kad 2 - 5 km gylyje yra jau pakankamai šilta, kad čia galėtų būti  skystas vanduo - būtina mums žinomos gyvybės sąlyga.

Tačiau 'dulkių vaiduokliai' yra atlikę ir gerą darbą - nupūsdami dulkes nuo Marso roverių, šiuo metu tyrinėjančių jo paviršių, saulės elementų,  jie gerokai pratęsė jų darbo laiką.


'Dulkių vaiduoklis' Marso paviršiuje

National Geographic News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2006-08-15 21:43:04
Beje, C2H5OH tai tikrai skystis tinkamas gyvybei (tiesa, nebutinai protingai) vystytis. Patikrinta daugkartiniais eksperimentais ;)
Parašytas Svečias Data 2006-08-10 17:58:23
Rodos, to kol kas niekas nežino, bent jau kol nieko panašaus į Žemės gyvybę nėra atrasta. Bet gyvybė išradinga, kur nors kitur gal kokia azoto rūgštis ar amoniakas jai būtinas komponentas ;)
vanduo
Parašytas Svečias Data 2006-08-10 17:03:53
o kodel vanduo butinas gyvybei? ka nejaugi negali buti kitokiu guvybes formu ir be vandens??

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.