Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Išėjimas iš džiūstančios Sacharos paskatino faraonų iškilimą
Išėjimas iš džiūstančios Sacharos paskatino faraonų iškilimą
25-07-2006

Senovės Egipto faraonai yra skolingi priešistoriniam klimato pokyčiui rytų Sacharoje. Šis klimato pokytis lėmė jų iškilimą. Maždaug 8500 metais prieš Kristų teritorijos, kuriose dabar yra Egiptas, Libija, Čadas ir Sudanas, patyrė staigų klimato pokytį, kuriuo metu pasidarė labai drėgna.
Daugybę amžių šiame regione vešėjo savanos, tankūs akacijų miškai. Ši vieta buvo tokia pelkėta, kad joje buvo neįmanoma gyventi.
Šiuo periodu priešistoriniai rytų Sacharos žmonės sekė paskui lietus, kilnojosi iš vienos vietos į kitą tam, kad liktų gyventi palankiausiose ekosistemose.

Bet apie 5300 prieš Kristų lietaus gausa ėmė mažėti ir žmonės pradėjo palikti ši regioną. '
Apie 5,500 - 6,000 metus prieš Kristų Egipto Sachara tapo tokia sausa, kad niekas nebegalėjo ten išgyventi',- teigia Stefan Kröpelin, geoarcheologas iš Cologne universiteto Vokietijoje bei šio tyrimo bendraautorius.
Be lietaus gyvybė ėmė nykti ir žmonėms neliko nieko kito tik arba palikti šį regioną, arba mirti.
Šios žmonių populiacijos nariai pasitraukė ir įsikūrė prie Nilo - taip iškilo pirmosios faraonų kultūros Egipte.
Šio tyrimo metu buvo tiriama 500 istorinių radinių ir gauti duomenys lyginami su ankstesnių tyrimų rezultatais.
Kröpelin ir jo tyrimo bendraautorius Rudolph Kuper taip pat surinko duomenų apie geologinį klimatą iš daugybės senovinių ežerų daubų, lietaus vandens baseinų bei upių.

Surinkta informacija padėjo mokslininkams suprasti, kaip atrodė senovinis klimatas ir aplinka bei priešistorinių žmonių migracija rytų Sacaharoje per pastaruosius 12,000 metų. Taip pat šio tyrimo metu buvo surinkti įrodymai, jog žmonių išėjimas iš Sacharos prieš 5,000 metų nulėmė pirmųjų faraonų iškilimą.

Kaip sakė Herodotas: 'Egiptas yra Nilo dovana'. Taip daugybė žmonių galvoja ir šiandien. Tačiau, anot Kröpelin, Egiptas taip pat yra ir dykumos dovana.

 National Geographic News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.