Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Reti bangiai gali gyventi iki 200 metų
Reti bangiai gali gyventi iki 200 metų
25-07-2006

Mokslininkai tyrė retus kuprotuosius banginius ir atrado, kad kai kurie iš jų gali gyventi net iki 200 šimtų metų. Maždaug 5% šios banginių populiacijos yra vyresni nei šimto metų, o kai kurie iš jų - net 160 ar 180, teigia Jeffrey Bada, jūrų chemikas iš Scripps Okeanografijos Instituto La Jolloje, Kalifornijoje. Anot, Jeffrey Bada, šie banginiai greičiausiai yra vieni iš seniausių žemės gyvūnų. 
Šie banginiai dar žinomi Grenlandijos banginių vardu ir vietoje dantų jie turi kaulines plokšteles, kuriomis košia maistą iš vandens. Jie gyvena Arktyje ir užauga iki 18 metrų ilgio bei daugiau nei 100 tonų svorio.

Šis netikėtas atradimas buvo padarytas tada, kai 1990-aisiais Craig George,  biologas iš Alaska Department of Wildlife Management Barrow mieste, tyrė banginius. Jis ištyrė kelis eskimų sumedžiotus ir jų kūnuose rado suakmenėjusius harpūnus.
Anot Jeffrey Bada, harpūnai staiga išnyko apie 1860-1870 metus, kai europiečiai pradėjo tirti Arktį.

'O dabar staiga banginių, sumedžiotų 1990 metais, kūnuose randame suakmenėjusių harpūnų. Tai leidžia daryti išvad1, jog šie banginiai yra vyresni nei 100 metų', - teigė George.

      


National Geographic News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.