Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Įminta varlių sukibimo paslaptis
Įminta varlių sukibimo paslaptis
02-06-2006

Medžio varlių tyrimai atskleidė, kad jų kojų pėdų galūnėlės yra padengtos mažyčiais iškilimais, kurie gali tiesiogiai liestis su paviršiumi ir tokiu būdu sudaryti trintį. Mokslininkai nustatė, jog tiesioginis kontaktas su paviršiumi atsiranda net tuo atveju, kuomet galūnėlės yra padengtos vandeningų gleivių juostele.

Minėtas atradimas gali pasitarnauti kuriant neslystančius mechanizmus.
Anksčiau atlikto tyrimo metu manyta, kad 'drėgnas prilipimas' gali būti susijęs su gleivių lipnumu, tačiau naujieji tyrimai užsimena apie kitas sulipimo su paviršiumi jėgas.

Glasgo universiteto zoologas daktaras Jonas Barnesas paaiškino, jog varlių kojų pėdų galūnėlės yra padengtos plona šešiakampių ląstelių struktūra, kurią vagoja daugybė kanalų. Tokiu atveju prilimpant prie lapo kiekviena ląstelė, kuri gali būti atskirai nuo kitos ląstelės, sugeba suformuoti savą pačią artimiausią orientaciją. Anot zoologo, pažvelgus dar arčiau pamatysime, jog kiekviena ląstelė padengta nanometrinio mastelio iškilimais. Tokiu būdu varlės turi tiesioginį kontaktą su paviršiumi. Tyrėjai, siekdami išsiaiškinti sulipimo priežastis esant skystai plėvelei, išmatavo gleivių storį, kuris tebuvo 100 nanometrų storio, t.y. žymiai plonesnis nei tikėtasi. Esant tokiam storumui kontaktas su paviršiumi išlieka.

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.