Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Dirbdamos komandoje moterys labiau linkusios bendradarbiauti
Dirbdamos komandoje moterys labiau linkusios bendradarbiauti
25-04-2005

Moterys taip pat yra didesnės lygių teisių šalininkės. Diskutuojant apie vadovavimą darbo vietoje, galima atkreipti dėmesį į tai, kad darbo komandos, kurias sudaro daugiausia moterys, yra linkusios pasidalinti vadovo vaidmenį labiau nei tos komandos, kuriose dirba daugiausia vyrai, teigia Toronto universiteto elgesio specialistas. Jennifer Berdahl verslo profesorė iš Toronto universiteto Rotman vadybos mokyklos, kuri yra pagrindinė atlikto tyrimo autorė, teigia, kad kartu dirbančios moterys mieliau renkasi lygiateises normas, o vyrams priimtinesnės hierarchinės struktūros. Ji taip pat prideda, kad tai turi įtakos tam, kaip vyrai ir moterys dirba vienoje komandoje. Jennifer Berdahl ir tyrimo bendraautorė Cameron Anderson iš Niujorko universiteto tyrė vadovams būdinga elgesį stebėdamos 169 studentus, kurie lankė organizacinio elgesio kursą. Studentai buvo suskirstyti į trijų tipų grupes: pirmosiose grupėse daugumą sudarė vyrai, antrosiose buvo po lygiai vyrų ir moterų, o trečiosiose daugumą sudarė moterys. Kiekviena grupė pasirinko organizaciją, kurią ketino tirti, pasiruošė auditorijai pristatyti pasiūlymą ir parašyti projekto aprašymą, kurį vertino kurso vadovas. Šios grupės taip pat turėjo užpildyti anketą, kurioje turėjo nurodyti kuriems modeliams grupėje teikia pirmenybę: lygių teisių ar hierarchiniams. Tyrimo vadovės nustatė, kad grupės, kuriose daugumą sudarė vyrai ir grupės, kuriose daugumą sudarė moterys, pradėjo darbą vadovo pareigas priskirdamos vienam asmeniui. Tačiau po kiek laiko komandose, kuriose daugumą sudarė moterys, teisės palaipsniui išsilygino, tuo tarpu grupės, kuriose daugumą sudarė vyrai, ir toliau klausė vieno asmens nurodymų. Tyrimą atlikusios mokslininkės taip pat nustatė, kad tos komandos, kurios vadovavimą patikėjo vienam asmeniui, gavo prastesnius pažymius. Jennifer Berdahl manymu, kūrybinio projekto komandoje labai svarbu užtikrinti, kad visiems nariams suteikiamos vienodos galimybės dalyvauti.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
vaida
Parašytas Svečias Data 2005-09-03 22:54:09
Moteris vadovė,nelinkusi objektyviai spręti problemas, O užsiima visokiom intrigomis.Suburia savo sebrus,įveda vienvaldystę.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.