Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Olandijoje užfiksuota karvių kempinligė, tačiau teigiama, kad jautiena saugi
Olandijoje užfiksuota karvių kempinligė, tačiau teigiama, kad jautiena saugi
29-04-2005

Ketvirtadienį Olandija pranešė, kad užfiksuotas pirmasis atvejis, kai žmogus užsikrėtė karvių kempinlige. Tačiau oficialiame šalies pranešime teigiama, kad šalies jautiena nėra užkrėsta, nes po to, kai liga siautė Didžiojoje Britanijoje, buvo imtasi saugumo priemonių. Utrechto mieste gydytojai pacientui nustatė Kroicfeldo – Jakobo ligą, kuri yra žmogiškoji galvijų porencefalijos forma. Vyriausybės pranešime taip pat teigiama, kad Europos valdžios institucijos buvo informuotos, o sveikatos inspektorius tiria, ar galėjo būti daugiau užkrėstų asmenų, nors yra labai maža galimybė, kad pacientas galėjo būti kraujo ar audinių donoru ar recipientu. Olandijos žiniasklaida pranešė, kad pacientas buvo 26 metų moteris, tačiau valdžios institucijos atsisakė patvirtinti šį faktą. Pasaulyje jau buvo užfiksuota 150 šios smegenis naikinančios ligos, daugelis jos atvejų pasitaikė Didžiojoje Britanijoje, tačiau taip pat buvo užfiksuoti atvejai ir Prancūzijoje, Airijoje, Italijoje, Japonijoje, Kanadoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ši liga yra mirtina ir neišgydoma. Manoma, kad ją sukelia maisto, pagaminto iš greitai progresuojančia nefrologine liga užsikrėtusių galvijų mėsos, valgymas. Nuo 1997 metų Olandijoje pasitaikė 70 galvijų porencefalijos atvejų, tačiau vyriausybė teigia, kad Olandijos jautiena yra tikrinama, o smegenų ir stuburo medžiagos laikomos atskirai ir sunaikinamos. Jautiena Olandijoje saugi, nes visi žinomi gyvuliai patikrinami, ar neserga kempinlige, prieš skerdžiant. Olandija yra viena iš didžiausių pasaulyje mėsos ir pieno produktų eksportuotoja pasaulyje, o jos gyvulių ūkis per pastaruosius kelis metus buvo labai sustiprintas, daugelis gyvūnų išauginama specializuotose fermose. Praeitame dešimtmetyje šalis nukentėjo dėl kelių gyvūnų ligų atvejų, tarpo kurių buvo kiaulių karštinė, paukščių gripas, dėl kurių teko nužudyti milijonus gyvūnų. Ab Osterhaus, virusinių ligų specialistas iš Olandijos sveikatos tarybos, naujienų agentūrai teigė, kad greičiausiai užsikrėtęs asmuo susirgo, nes užkrėstą jautieną valgė prieš 10 – 15 metų. Be to, jis teigė, kad Olandijos jautiena šiandien yra saugi, nes pastaraisiais metais buvo pritaikyta daug saugumo priemonių. Pernai Olandijoje įvesti griežti apribojimai kraujo donorams, kuriais stengiamasi užkirsti kelią Kroicfeldo - Jakobo ligos plitimui. Galvijų kempinligė pirmą kartą užfiksuota 1980 metais užsikrėtus Didžiosios Britanijos galvijams. Tuomet dėl šios ligos teko sunaikinti milijonus gyvulių.

Switzerland News and Information Platform

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Jautiena
Parašytas Svečias Data 2006-04-22 11:38:42
Ar galit ka man atsiust y Ggretux@.one.lt apie jautiena kas taj? bet nereikia jokiu patiekalu aciu
del karviu kempinliges
Parašytas Svečias Data 2005-07-04 10:12:51
Pats pirmasis sakinis yra klaidingas, nes zmogus negali uzsikresti karviu kempinlige.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.