Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Kamieninės ląstelės jau gali būti paimamos nesunaikinant embriono
Kamieninės ląstelės jau gali būti paimamos nesunaikinant embriono
31-08-2006

Mokslininkai paskelbė, kad naujos žmogaus embrionų ląstelės gali būti kuriamos nesunaikinant embrionų. 
 
Mokslininkų komanda parodė, kad įmanoma iš žmogaus embrionų paimti pavienes ląsteles ir panaudoti jas tolimesniam ląstelių auginimui.
Šis tyrimas, vykdomas Roberto Lanzos, medicinos direktoriaus iš biotechnologijos firmos 'Advanced Cell Technology' Worčesteryje, Masačiustese, buvo aprašytas rugpjūčio 24 d. žurnale 'Nature'.
'Mes pirmą kartą parodėme, kad yra įmanoma sukurti kamienines ląsteles nesunaikinant embriono', teigė Lanza.  'Tikimės, jog šis atradimas pašalins paskutines racionalias priežastis, dėl kurių žmonės taip priešinasi kamieninų ląstelių tyrimams'.
Kamieninės ląstelės yra primityvios ląstelės, kurias galima paversti į įvairias kitas ląsteles bei audinius, kurie randami žmogaus organizme.
Mokslininkai tikisi, kad tokiu būdu sukurti audiniai vieną dieną bus naudojami gydyti audiniams, auginti naujus organus bei padės gydyti stuburo pažeidimus ar neurodegeneratyvines ligas.
Yra daugybė kamieninių ląstelių rūšių, kurios skiriasi lankstumu. Kai kurie ląstelių tipai gali būti išgaunami iš bambagyslės kraujo, suaugusių žmonių kaulų čiulpų arba netgi iš saugusių žmonių odos.

Embrioninės ląstelės labiausiai tinkamos tyrimams, nes jos gali išsivystyti į daugiau skirtingų ląstelių rūšių nei kitos kamieninės ląstelės. Bet iki šiol embrioninių ląsteių tyrimai buvo vertinami prieštaringai, nes jų metu buvo naikinami gyvi embrionai.
Taikant dabartinę technologiją, kamieninės ląstelės išgaunamos iš embriono paimant masę ląstelių. Kadangi embiornas yra sudarytas tik iš 8 ar 10 ląstelių, norint sukurti gyvybingą kultūrą, paimamos beveik visos ląstelės, o tai nužudo embrioną.

Praeitais  metais Lanzo komanda parodė, kad įmanoma paimti vieną ląstelę iš pelės embriono jo nenužudant. Įvairiai manipuliuojant, iš vienos ląstelės pavyko išauginti koloniją embrioninių kamieninių ląstelių. Ląstelės paėmimimui naudojama procedūra yra panaši į tą, kuri naudojama apvaisinimo mėgintuvėlyje metu paimant vieną ląstelę priešimplantacinei genetinei diagnozei. Paėmus vieną ląstelę iš embriono, jis išgyvena. Tačiau tyrimo metu Lanzo grupė, siekdama gauti kiek galima daugiau informacijos iš savo mėginių, ėmė iš embrionų po kelias ląsteles, taip juos nužudydama.
Iš 16 embrionų buvo paimta 91 ląstelė, iš kurių buvo išaugintos dvi stabilios žmogaus embrioninių kamieninių ląstelių linijos, kurios šiuo metu jau auga 8 mėnesius. Lanza teigia, kad šios dvi naujos kamieninių ląstelių linijos auga taip pat, kaip ir įprastos embrioninės kamieninės ląstelės.
Anot Ronald M. Green, Darthmouth'o universiteto Hanoveryje, Naujajame Hampšyre direktoriaus, šis tyrimas išsprendė etines kamieninių ląstelių tyrimų problemas.

National Geographic


Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.