Žmonėms lemta būti storiems
31-08-2006

Mokslininkai konferencijoje apie nutukimą Australijoje išgirdo, kad žmogaus kūnas yra sukurtas priešintis bet kokiems bandymams numesti svorio. Kvinslando universiteto apetito reguliavimo ir energijos balanso tyrėjas Dr. Neil King paaiškino konferencijos dalyviams, kad mūsų organizmai turi stiprius mechanizmus, kurie priešinasi svorio metimui, bet labai silpnus mechanizmus, kurie užkerta kelią svorio augimui.

Dr. King atliko du tyrimus apie svorio kritimą ir pademonstravo 'plokščiakalnio efektą', kurio metu svorio kritimas, apribojus kalorijų kiekį ir padidinus judėjimo kiekį, pasiekęs tam tikrą tašką stabilizuojasi ir nebekrenta. 'Šis efektas jau buvo žinomas kurį laiką ir svorio kontrolės specialistai 'plokščiakalnio efektui' įveikti rekomenduodavo sportuoti ilgiau, intensyviau arba keisti įvairias pratimų rūšis, tačiau nauji tyrimai rodo, kad šis efektas pasireiškia bet kuriuo atveju, net ir tada, kai organizmas gauna nepakankamai kalorijų ilgesnį laiką,' teigė Dr. King.

Pirmame Dr. King tyrime dalyvavo 30 nutukusių vyrų ir moterų. Jie turėjo dalyvauti 12 savaičių trunkančioje sporto programoje, kuri buvo vykdoma laboratorijoje. Tyrimo dalyviai turėjo treniruotis 5 kartus per savaitę. Antrojo tyrimo metu buvo stebima, kaip svorį meta 200 vyrų, besilaikantys komercinės svorio metimo programos, susidarančios iš sporto ir dietos.

Pirmojo tyrimo dalyvių energijos deficitas buvo sukeltas tik sporto,  antrojo tyrimo dalyviai metė svorį su dietos bei sporto pagalba. Tačiau jie galėjo rinktis, kiek kurio iš šių veiksnių jie norėtų savo programoje. Anot Dr. King, pirmojo tyrimo dalyvių svoris per pirmas 8 savaites nukrito vidutiniškai 3 kg, bet vėliau, aštuntą savaitę, stabilizavosi ir svoris per kitas 4 savaites krito daug lėčiau.

Antrojo tyrimo dalyvių svoris krito įvariau, bet irgi galiausiai stabilizavosi. Anot Dr. King, mūsų energijos balanso sistema buvo užprogramuota kovoti su badu, o ne su dabartine tukinančia aplinka, kuri mums primeta nejudrumą ir maisto perteklių.

Science a Go Go

 

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.