Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow JAV, Didžioji Britanija ir Australija protestuoja prieš Japonijos banginių medžioklę
JAV, Didžioji Britanija ir Australija protestuoja prieš Japonijos banginių medžioklę
16-05-2005

Australija, Didžioji Britanija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Naujoji Zelandija protestuos prieš Japonijos valdžios sprendimą pradėti kasmetinę banginių medžioklę, teigė Australijos ministras pirmininkas John Howard (Džonas Hovardas). Ministro pirmininko manymu, sunku patikėti, kad Japonija per metus sumedžiojo daugiau nei 400 banginių tik moksliniais tikslais, o Australijos, Naujosios Zelandijos, Britanijos ir JAV diplomatija privers Tokiją liautis. Džono Hovardo atstovas spaudai vėliau teigė, kad keturios šalys tapo pagrindinėmis sąjungininkėmis ir susivienijo siekdamos nutraukti banginių medžioklę. Japonija, kur banginių mėsa laikoma delikatesu, komercinio banginių medžiojimo atsisakė 1986 metais, kartu su paskelbtu tarptautiniu draudimu, tačiau kitais metais pradėjo programą, pagal kurią banginiai medžioja mokslo tikslais. Banginių mėsa galiausiai atsiduria restoranuose. Japonijos žiniasklaida praeitą mėnesį pranešė, kad Japonija planavo padidinti kasmet pagaunamų banginių kiekį pradėdama medžioti dar dviejų rūšių banginius bei beveik dvigubai padidindama šiuo metu gaudomų banginių kvotą. Šitokį planą Japonija vėliau dar šį mėnesį pateiks Tarptautinei banginių medžiojimo komisijai (IWC). Didžiąją dalį medžioklių Japonija vykdo Arkties vandenyne. Australija teigia, kad šaliai priklauso apie 42 procentus Arkties vandenyno, 6 kitos šalys taip pat pareiškė savo teises į šį vandenyną, tačiau ne visos pasaulio valstybės pripažįsta šias teritorijas. Australijos ministro pirmininko teigimu, kai kurie žmonės mano, jog vyriausybės turėtų imtis veiksmų jėga ir neleisti Japonijai medžioti Arkties vandenyne. Tačiau Džonas Hovardas taip pat ragina atkreipti dėmesį į tai, kad Japonija ir kitos šalys nepripažįsta teritorijų Arkties vandenyne, kurias Australija laiko savomis. Tačiau pagal tarptautinius įstatymus toks Australijos elgesys gali būti palaikytas netinkamu. Todėl visų pirma bus mėginama pakeisti Japonijos požiūrį diplomatinėmis priemonėmis. Japonija laikosi nuomonės, kad banginių mėsos valgymas – dalis kultūrinio šalies paveldo, nepaisant gamtos apsaugos darbuotojų protesto neleisti žudyti jūros žinduolių, kai kurios jų rūšys yra nykstančios. Džonas Hovardas sako, kad pareigūnai dėl to labai susirūpinę. Sunku patikėti, kad 400 banginių išžudymas yra mokslo labui.

Yahoo News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.