Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Sukurtas efektyvesnis branduolinis kuras
Sukurtas efektyvesnis branduolinis kuras
09-10-2006

Masačiusetso technologijos instituto (MIT) mokslininkų grupė paskelbė, kad jiems pavyko sukurti efektyvesnį kurą branduoliniams reaktoriams. Naudojant šį kurą, jėgainių efektyvumas galėtų padidėti net 50%, be to, šis kuras būtų ir saugesnis.

Urano kuro elementai paprastai būna maždaug 1 cm diametro strypo formos. Pavel Hejzlar ir Mujid Kazimi iš MIT kartu su specialistais iš Westinghouse ir kitų kompanijų, vykdydami JAV Energetikos departamento projektą, ieškodami efektyvesnių ir saugesnių branduolinio kuro panaudojimo būdų suspaustojo vandens reaktoriuose (PWR, Pressurised Water Reactor – šio tipo reaktoriuose didesnis slėgis neleidžia vandeniui užvirti), pasiūlė naudoti tuščiavidurius strypus. Pasirodė, kad jų charakteristikos daug geresnės – darbinė temperatūra pasiekiama esant 700 C ir yra daug mažesnė nei įprastinių kuro elementų (1800 C), be to, žemesnė temperatūra leidžia reaktoriams dirbti saugiau (urano lydymosi temperatūra - 2840 C), o vanduo, tekėdamas tiek prie kuro elemento išorinio paviršiaus, tiek jo viduje, užtikrina geresnius šilumos mainus.

Manoma, kad dar truks 10 metų, kol tokie kuro elementai pasieks branduolines elektrines.

 
MIT mokslininkai prie instituto eksperimentinio reaktoriaus: Tyler Ellis, David Carpenter, Pavel Hejzlar, Gordon Kohse ir  Mujid Kazimi.

MSNBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.