Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nustatytas faktorius, lemiantis nervų regeneraciją
Nustatytas faktorius, lemiantis nervų regeneraciją
16-05-2006

Bostono vaikų ligoninės tyrinėtojai atrado natūraliai egzistuojantį augimo faktorių, stimuliuojantį pažeistų aksonų regeneraciją centrinėje nervų sistemoje (CNS). Esant normalioms sąlygoms, subrendusios CNS aksonai negali regeneruotis po pažeidimo. Anksčiau nežinomas augimo faktorius, pavadintas onkomodulinu (angl. oncomodulin), aprašomas internetiniame žurnale 'Nature Neuroscience'.

Neurobiologai Yuqin Yin (PhD) ir  Larry Benowitz (PhD), studijuojantys Harvardo medicinos mokykloje, atliko tyrimus su optiniu nervu, kuris sujungia nervines ląsteles akies tinklainėje su smegenų regos centrais. Paprastai šis nervas naudojamas kaip modelis studijuojant aksonų regeneraciją.

Kai onkomodulinas buvo įdėtas į Petri lėkštelę su tinklainės nervinėmis ląstelėmis bei žinomais  augimą skatinančiais faktoriais, aksono augimas beveik padvigubėjo. Joks kitas augimo faktorius nebuvo toks efektyvus. Žiurkėse su regos nervo pažeidimais, onkomodulinas padidino regeneraciją, jei buvo duodamas su vaistu, kuris padeda ląstelei reaguoti į onkomodulino poveikį. Yin, Benowitz ir kolegos parodė, kad onkomodulinas skatina daugybės genų, susijusių su aksono augimu, veiklą.

 
Pastebima optinio nervo regeneracija žiurkių tinklainėje, paveiktoje onkomodulinu ir jo veiklą skatinančiu kofaktoriumi.

Biology News 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
nustatytas faktorius, lementis nervu reg
Parašytas Svečias Data 2007-01-12 14:00:51
Sveiki,pirma karta rasau komentara,tai jai ka netaip padarysiu atsiprasau. Si tema man labai artima ir svarbi, nes sis atradimas galetu padeti mano broliui.Labai noreciau suzinoti kuo daugiau apie si atradima.Noreciau kad ir ateityje parasytumete apie tokiu tyrimu rezultatus.Aciu.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.