Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Airijos pelkėje rasta viduramžių krikščioniška knyga
Airijos pelkėje rasta viduramžių krikščioniška knyga
31-07-2006

Airijos pelkėje darbininkas rado tūkstančio metų senumo Psalmių knygą.

Praeitą savaitę centrinėje Airijoje kauptuku besidarbavęs darbininkas pastebėjo oda įrištą knygą. Į įvykio vietą iškviesti ekspertai buvo nustebinti šio atradimo: purve gulėjo psalmynas. Kol kas archeologai negali tiksliai pasakyti, kur buvo rasta knyga, nes vis dar vyksta tyrimas.
Manoma, kad dvidešimties puslapių knyga buvo parašyta maždaug 800 –1000 metais po Kristaus. Tai yra pirmas viduramžių tekstas, rastas Airijoje per pastaruosius 200 metų. Knyga buvo rasta atversta ties 83 psalme, kurioje Dievas girdi apie tautos bandymus ištrinti Izraelio vardą.
Anot ekspertų, ši knyga yra vienas iš pačių reikšmingiausių atradimų dabartinėje Airijos istorijoje.
'
Tikrai nesitikėjau tokio trapaus ir reto atradimo kaip šis. Jis liudija apie įspūdingai turtingą šios salos ankstyvųjų krikščionių gyvenimą ir senovinės Airijos didingumą',- teigė Pat Wallace, Airijos Nacionalinio muziejaus Dubline direktorius.

Nežinia, kaip ši brangi vertinga knyga atsirado durpingoje pelkėje. Bet atrodo, jog drėgna, rūgšti terpė padėjo išsaugoti šį dokumentą.  '
Tanino rūgštis yra natūralus konservantas, kuris padeda išsaugoti odą', - teigė Douglas Edwards, biblijos archeologas iš Puget Sound universiteto Takomoje, Vašingtone.
Šiuo metu knyga saugoma Dublino Nacionalinio muziejaus šaldytuve.

Kol kas ekspertai tiria puslapį, kuris buvo atverstas. Vėliau jie ieškos saugiausio būdo atversti kitus puslapius taip, kad jie nebūtų pažeisti ar sunaikinti. Gali praeiti daug mėnesių, kol mokslininkai sugebės atversti kitą puslapį.
Iš to, ką mokslininkai sugebėjo išsiaiškinti apie šį radinį manoma, kad ši knyga yra ankstyvas krikščioniškas psalmynas, parašytas ant veleninio popieriaus, kuris yra pagamintas iš gyvūno odos.

Anot Edwards, knyga galėjo būti pagaminta Airijoje, tačiau galėjo būti ir atgabenta iš užsienio. Airių vienuoliai turėjo nuostabių sugebėjimų gaminti piešiniais išmargintus rankraščius, tokius kaip Kells knygą. Jie pagamino daugybę įvairių tipų darbų.

Iš karto, kai šis rankraštis bus paruoštas, jis bus eksponuojamas Airijos Nacionalinio muziejaus ankstyvosios krikščionybės galerijoje.

National Geographic News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.