Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Vitaminu D praturtinta duona padidina kaulų tankį tris kartus geriau negu vaistai.
Vitaminu D praturtinta duona padidina kaulų tankį tris kartus geriau negu vaistai.
08-04-2005

Vyresni pacientai, vartojantys vitaminu D praturtintą duoną vienerius metus, turi didesnį kaulų mineralų tankį, negu tie, kurie vartoja kaulus stiprinančius vaistus, pavyzdžiui, bifosfonatus. Mokslininkai iš Rumunijos atliko tyrimą: jie namuose slaugomiems vyresniems pacientams davė duonos, praturtintos 5000 TV vitamino D ir 800 mg kalcio kasdien, ir pastebėjo, kad duona net 28 proc. padidina kaulų mineralinį tankį, o tuo tarpu vaistai tankį padidino tik 8 proc. Med. dr. Veronica Mocanu su kolegomis iš Medicinos ir farmacijos universiteto Rumunijoje šią savaitę pristatė minėto tyrimo rezultatus susitikime San Diege. Rumunija buvo pasirinkta šiam tyrimui, kadangi ji yra šiaurės platumoje, kur saulės ultravioletinė radiacijos intensyvumas yra mažas, ypač žiemą. Vitaminas D natūraliai gaminasi odą veikiant saulės UV spinduliais. Vitaminas D būtinas užtikrinti tinkamą kalcio absorbciją ir jo panaudojimą kauluose. Paprastai duona nėra praturtinama vitaminu D. Kompanija Natural Ovens, tiekusi tyrimui duoną, praturtino neskaldytų grūdų duoną 600 TV natūralaus vitamino D ir 300-600 mg omega-3 riebiųjų rūgščių iš sėmenų.

Medical News Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.