Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mokslininkai įrodė, kad tėvai skiria mažiau dėmesio nepatraukliems vaikams
Mokslininkai įrodė, kad tėvai skiria mažiau dėmesio nepatraukliems vaikams
14-04-2005

Albertos universiteto mokslininkas įrodė, kad tėvai dažnai geriau rūpinasi ir artimiau bendrauja su tais vaikais, kurie gražiai atrodo, nei su tais, kurie yra nepatrauklūs. Dr. Andrew Harrell neseniai pristatė savo atradimą Warren E. Kalbach konferencijoje apie gyventojus Edmonte, Albertoje. Andrew Harrel tyrimo rezultatai pagrįsti stebėjimu, kaip saugiau elgiasi vaikai su prekių vežimėliais. 14 prekybos centrų administracijai pritarus, Harrell tyrėjų komanda stebėjo tėvus ir jų 2 – 5 amžiaus vaikus po 10 minučių fiksuodami, ar vaikas buvo prisegamas diržais vežimėlyje ir kaip dažnai jis nuklysdavo toliau nei per 10 pėdų nuo tėvų. Mokslininkai atskirai vertino kiekvieną vaiko patrauklumą pagal skalę nuo 1 iki 10 balų. Rezultatai parodė, kad 1,2 procentai iš mažiausiai patrauklių vaikų buvo prisegti vežimėliuose, tuo tarpu tarp pačių patraukliausių atžalų tokių buvo 13,3 procentų. Stebėtojai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad nepatraukliems vaikams buvo leidžiama nuklysti dažniau ir toliau nuo tėvų. Iš viso 14 pasirinktų prekybos centrų buvo atlikti 426 stebėjimai. Harrell, kuris tiria prekybos centrų vežimėlių saugumą nuo 1990 metų ir iš viso yra išspausdinęs 13 straipsnių šia tema, mano, kad paskutiniojo jo tyrimo duomenys yra pagrįsti instinktyvia darviniška tėvų reakcija: mes nesąmoningai skiriame dėmesį patraukliems vaikams, nes jie atspindi geriausią mūsų genetinę medžiagą. 5 vaikų tėvo ir 3 anūkų senelio, Andrew Harrell, teigimu, patrauklumas jau seniai yra suvokiamas kaip elgesį įtakojantis veiksnys, ypatingai tai siejama su tėvų elgesiu. Daugelis tėvų į šio tyrimo rezultatus reaguos su nusivylimu ir bus šokiruoti. Jie gali teigti, kad myli visus savo vaikus ir neskirsto jų pagal patrauklumą, tačiau iš tiesų tyrimas įrodo, kad būtent taip žmonės ir elgiasi.

Eureka Alert

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.