Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mirties laikas po sutuoktinio netekties susijęs su rase
Mirties laikas po sutuoktinio netekties susijęs su rase
08-03-2006

Harvardo Universitete atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad mirties laikas po sutuoktinio netekties susijęs su rase. Baltaodžiai amerikiečiai netekę sutuoktinio miršta greičiau nei juodaodžiai jų tėvynainiai.

Šiame tyrime dalyvavo 410272 vyresnio amžiaus amerikiečių poros. Tyrėjai pastebėjo, jog baltaodžiams respondentams netekus sutuoktinio, pasireikšdavo taip vadinamas 'našlystės efektas', t.y. padidėdavo greitos mirties tikimybė. Baltaodžių porose vyro, netekusio žmonos, greitos mirties tikimybė išaugdavo vidutiniškai 18 proc., o moters, netekusios vyro, - 16 proc. Tačiau tarp juodaodžių respondentų šis reiškinys pastebėtas nebuvo.

Ankstesni tyrimai buvo atskleidę, kad vedybos tiek juodaodžių, tiek baltaodžių sveikatą veikia vienodai. Tai siejama su emocine parama, ekonominiu gerbūviu, rūpinimusi vienas kitu ligos atveju bei padidėjusia socialine parama ir artimumu. Remiantis Elwert ir Christakis atliktu tyrimu, atrodo, jog juodaodžiai sugeba ilgiau išlaikyti santuokos teigiamą poveikį sveikatai net ir po sutuoktinio mirties. Tyrėjai mano, jog tai susiję su juodaodžių respondentų gyvenimo būdu. Jie labiau linkę gyventi su giminėmis, būti labiau įsitraukę į religines organizacijas, palaikyti platesnius ir tvirtesnius socialinius ryšius nei baltaodžiai vyresnio amžiaus amerikiečiai. Be to, juodaodžiai mažiau laikosi griežto darbų pasidalinimo, priklausomai nuo lyties, todėl yra mažiau priklausomi vieni nuo kitų.

Harvard University

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.