Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Ankstyvas išėjimas į pensiją nesusijęs su ilgaamžiškumu
Ankstyvas išėjimas į pensiją nesusijęs su ilgaamžiškumu
22-10-2005

Šiuo metu plačiai paplitusi nuomonė, kad ankstyvas išėjimas į pensiją susijęs su ilgesne gyvenimo trukme, o išėjimas į pensiją vyresniame amžiuje siejamas su ankstyva mirtimi. Vis dėlto, nėra vieningos nuomonės apie ankstyvo išėjimo į pensiją įtaką mirtingumui. Teksaso valstijoje (JAV) atliktame tyrime dalyvavo virš 3500 naftos pramonės darbuotojų, kurie buvo išleisti į pensiją nuo 55, 60 ir 65 metų amžiaus. Tyrimo dalyviai buvo stebimi apie 26 metus, norint nustatyti, ar ankstyvas išėjimas į pensiją turi pranašumų gyvenimo trukmės atžvilgiu. Mokslininkai nustatė, kad darbuotojų, išėjusių į pensiją nuo 55 metų amžiaus, tarpe buvo žymiai didesnis mirtingumas, lyginant su tais, kurie į pensiją išėjo, sulaukę 65 metų. Pirmoje grupėje mirtingumas buvo beveik dukart didesnis per pirmuosius 10 metų po išėjimo į pensiją, lyginant su tais, kurie dirbo ilgesnį laiką. Priešingai, darbuotojai, į pensiją išėję nuo 60 metų, turėjo panašią gyvenimo trukmę, kaip ir tie, kurie išėjo į pensiją nuo 65 metų amžiaus. Nors kai kurie darbuotojai buvo išleisti į pensiją nuo 55 metų dėl blogos sveikatos, gauti tyrimo rezultatai akivaizdžiai rodo, kad ankstyvas išėjimas į pensiją nesusijęs su ilgesne gyvenimo trukme. Ir priešingai, mirtingumas mažėja, kai darbuotojai išeina į pensiją vėlesniame amžiuje, ir aukštos, ir žemos socialinės būklės grupėse.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.