Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Ar prievarta gali būti pagrindinė šizofrenijos priežastis?
Ar prievarta gali būti pagrindinė šizofrenijos priežastis?
31-07-2006

Dvejose psichiatrijos konferencijose Europoje nuskambėjo teiginiai, jog šizofreniją gali sukelti vaikystėje patirta prievarta. Mokslininkas Paul Hammersley iš Mančesterio universiteto teigia, jog jo teorija yra tarsi žemės drebėjimas, kuris radikaliai pakeis psichiatriją. Jis drauge su bendradarbiu iš Naujosios Zelandijos, klinikiniu psichologu daktaru John Read surinko duomenis iš 40 studijų, kurie atskleidė, jog dauguma pacientų, kenčiančių nuo psichikos ligų, vaikystėje arba jau suaugę patyrė fizinę prievartą. Be to, jie apžvelgė 13 šizofrenijos studijų atvejų ir atrado, kad kiekvienoje studijoje prievartą buvo patyrę nuo 51 iki 97 procentų pacientų.

'Mes negrįžtame atgal į 1960-uosius ir nekaltiname šeimų, tačiau profesionalams svarbu suprasti, kad vaikystėje patirta prievarta dažnai yra priežastis, dėl kurios suaugę žmonės kenčia nuo psichozių', - paaiškino Hammersley. Hammersley ir Read įrodinėja, kad du trečdaliai žmonių, kuriems buvo diagnozuota šizofrenija, buvo patyrę fizinę arba psichologinę prievartą ir teigia, jog prievarta yra pagrindinė šios ligos priežastis. Jau yra įrodytas ryšys tarp po trauminio streso ir šizofrenijos, todėl akivaizdu, kad daugelį šizofrenijos simptomų sukelia patirta prievarta.

Jie pripažįsta, kad ne visi šizofrenikai patyrė prievartą ir ne visi žmonės, patyrę prievartą, suserga šizofrenija. Bet jie mano, kad pagrindinis skirtumas gali būti patirtos prievartos lygis. Apžvelgę 33648 šizofrenijos priežasčių tyrimus, atliktus tarp 1961 ir 2000 metų, jie atrado, kad tik mažiau nei vienas procentas tyrimų biudžetų buvo skirtas tirti tėvų rūpesčio poveikį.

Mokslininkai pripažįsta, kad genai taip pat gali lemti ligą, tačiau kiti įrodymai rodo, kad vien tik genai nesukelia šizofrenijos. Neseniai atliktas tyrimas palygino 56 vaikus, kurių motinos sirgo šizofrenija, ir 96 sveikoms motinoms  gimusius vaiku. Visi šie vaikai buvo įvaikinti. Šeimos buvo nuolat stebimos: vaikai buvo ištirti dėl psichinių ligų vaikystėje bei tada,kai užaugo. Buvo atrasta, kad didelė genetinė rizika drauge su nepakankamu rūpinimusi vaikystėje padidino šizofrenijos tikimybę. Mokslininkai teigia, jog šis tyrimas įrodo, kad vien tik genai negali sukelti šizofrenijos.

Hammersley ir Read taip pat atkreipia dėmesį ir į tai, jog jei pacientai tiki, kad jų liga yra nepakeičiamai nulemiama genų ir jiems reikalingas fizinis gydymas, jie iš karto noriai pradeda vartoti paskirtus vaistus, nors iš tikro dažnai jiems reikia visai kitokio gydymo. Blogiausia yra tai, kad tie, kurie tiki genų istorija, pagyja daug rečiau. 'Tikiuosi, kad greitu laiku mes turėsime labiau subalansuotą ir įrodymais paremtą požiūrį į šizofreniją. Ir žmonės, besikreipiantys į psichiatrus bus klausiami apie tai, kas jiems nutiko vaikystėje bei gaus tikrą pagalbą vietoj stigmatizuojančių diagnozių bei nuotaiką keičiančių medikamentų,' sako Read.

University of Manchester

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.