Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nustatytas pirmasis žmogaus kempinligės atvejis Japonijoje.
Nustatytas pirmasis žmogaus kempinligės atvejis Japonijoje.
05-02-2005

 Japonų mokslininkai praneša, kad jų šalyje užfiksuotas pirmasis žmogaus spongiforminės encefalopatijos formos (vCJD), dar vadinamos kempinlige, arba nauju Kroicfeldo-Jakobo sindromo variantu, atvejis. Vyriškis, eidamas penkiasdešimtuosius metus, pasijautė blogai 2001 metų pabaigoje ir mirė 2004 metų gruodžio mėn. Iš pradžių manyta jį sergant „spontanine“ Kroicfeldo-Jakobo sindromo (CJD) forma, o ne vCJD, kuri susijusi su užkrėsta mėsa. Vis dėlto, praėjusį penktadienį japonų sveikatos specialistai, atlikę autopsiją, nustatė jį sirgus vCJD. Japonų Kyodo naujienų tarnyba praneša, kad žmogus greičiausiai susirgo šia liga gyvendamas Jungtinėje Karalystėje vieną mėnesį 1989 metais. Nuo 2001 metų raguočių spongiforminė encefalopatija (BSE) nustatyta 15 Japonijos raguočių. Tačiau japonų valdžia atmetė prielaidas, kad vyriškis užsikrėtė namuose, teigdama, kad visi Japonijos raguočiai buvo tiriami, atliekant BSE testus, ir visi įtartini organai, kurie gali būti infekcijos užkrato šaltiniai, pašalinti iš visų raguočių. Jungtinė Karalystė uždraudė žmonėms vartoti šiuos organus – pagrinde smegenis ir stuburą – 1989 metų lapkritį, tačiau šio draudimo buvo nepaisoma dar keletą metų. Vyriškis teoriškai galėjo užsikrėsti suvalgęs tik vieną jautienos kotletą. Beje, vyriškio kelionės į kitas šalis istorija nebuvo viešai skelbiama. Jungtinė Karalystė eksportavo galimai užkrėstą pašarą, pagamintą iš raguočių likučių, iki 1996 metų. Vėliau BSE buvo nustatyta beveik visose Europos šalyse, net JAV ir Kanadoje. Ši liga galėjo pasireikšti ir Azijos šalyse, nors nebuvo oficialių duomenų. Tūkstančiai tonų britų galvijų mėsos ir kaulų masės parduota Tailandui ir Indonezijai. Vis dėlto, vCJD atvejis gali būti ir gandai, paskleisti JAV, norint vėl atnaujinti jautienos eksportą į Japoniją, kuris buvo uždraustas nustačius pirmąjį kempinligės atvejį JAV 2003 metais.

New Scientist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.