Šviesos tuneliai - realūs?
16-08-2006

Šviesos tuneliai – sąvoka, kol kas naudojama tik mokslinėje fantastikoje, tačiau David Schurig iš Duke universiteto Durhame (JAV) mano, kad ši idėja gali būti įgyvendinta ir praktiškai.

Šviesa – tai elektromagnetinės bangos, kurias daiktai išsklaido įvairiausiomis kryptimis ir taip suteikia stebėtojams informaciją apie savo egzistavimą.

David Schurig sako, kad tereikia surasti būdų, kad šviesa nebūtų išsklaidyta ir apeitų objektą taip, tarsi jo nė nebūtų – tuomet mes jo ir nematysime.

Tačiau kas tą galėtų padaryti? Mokslininkai siūlo panaudoti 'metamedžiagą' – medžiagą, kurios savybes būtų galima apskaičiuoti ir pakeisti nano lygmenyje taip, kad pro ją šviesa galėtų praeiti taip, kad ji visai nebūtų išsklaidyta ar atspindėta – tai yra kitoje 'metamedžiagos' pusėje ji būtų tokia pati, kaip ir prieš patekdama į ją – tarsi praėjusi pro tuštumą. Šviesos bangos galėtų ir 'aptekėti' metamedžiagą, lygiai taip kaip ramioje upėje vanduo apteka glotnų akmenį – stebėtojas, esantis toliau pasroviui nebegali pasakyti, ar aukščiau tėkmėje buvo kliūčių, ar ne.

Duke universiteto tyrėjų grupė sukūrė lygtis, kurios aprašo medžiagas, turinčias reikiamas šviesos sklaidos savybes. Tačiau įdomiausia, kad šiuolaikinės nanotechnologijos jau leidžia pradėti galvoti, kad tokios 'metamedžiagos' gali būti ir realiai sukurtos. 'Mūsų lygtys būtų grynai teorinės prieš kokius 20 ar 50 metų, nes natūralios, gamtoje esančios medžiagos turi tik ribotą elektromagnetinių savybių spektrą,' sako vienas iš darbo autorių David R. Smith. 'Šiandien mes jau galime galvoti apie tokių medžiagų pagaminimą'.

Šios lygtys tinka ne tik šviesai, bet ir kitoms elektromagnetinėms bangoms, įskaitant ir mikrobangas. Tyrėjų grupė sako, kad šiuo metu jie atlieka skaičiavimus būtent mikrobangoms – jei pasirodytų, kad galima sukurti 'metamedžiagas', kurios jų neišsklaidytų, tai gal būt leistų gerokai patobulinti bevielio ryšio prietaisus.

World Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2006-10-14 15:02:38
jis biski persisvieciai.
Parašytas Svečias Data 2006-08-16 16:49:10
skaidrus stiklas netinka?

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.