Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Tyrimo metu nustatyta, kad apsauginė avalynė buvo nešiojama dar prieš 30 000 metų
Tyrimo metu nustatyta, kad apsauginė avalynė buvo nešiojama dar prieš 30 000 metų
22-08-2005

Aukščiausios kokybės, oro pripildyti, lengvi kaip plunksna sportiniai bateliai, dėvimi šiandien yra odos gabalų, kuriuos apsaugai ir atramai nešiojo mūsų protėviai, atmaina. Galima tuo tikėti arba netikėti, tačiau šiandieniniai Nike ar Reebok bateliai yra tiesioginiai pirmosios palaikančios avalynės, kuri, naujojo tyrimo duomenimis, buvo pradėta naudoti vakarinėje Eurazijos dalyje prieš maždaug 26 000 - 30 000 metų, palikuonys. Erik Trinkaus, fizinės antropologijos profesorius, tokias datas nustatė ištyręs ankstyvųjų šiuolaikinių žmonių anatominius duomenis, kurie rodo, kad aukštesniųjų paleolito žmonių mažesnieji kojų pirštai buvo silpnesni, nors visos kojos jėga mažai pasikeitė. Šio mokslininko tyrimo aprašymas buvo išspausdintas ‘Archeologinio mokslo žurnalo’ liepos mėnesio numeryje. Erik Trinkaus teigia, kad ankstyvieji žmonės, gyvenę toli šiaurėje, pradėjo naudoti izoliacines medžiagas ant pėdų prieš maždaug 500 000. Nors archeologiniai įrodymai leido manyti, kad apsauginė avalynė buvo naudojama mažiausiai aukštesniajame paleolite Europoje, nebuvo aišku, kaip dažnai avalynė buvo naudojama ir koks buvo tikrasis mechaninis avalynės teikiamas apsaugos mechanizmas. Buvo sunku aprašyti apsauginės avalynės naudojimą, nes daugeliu atveju avalynė neišlaiko laiko išbandymo. Kadangi trūko tokių fizinių įrodymų, Erik Trinkaus tyrė vidurio ir aukštesniuoju paleolito laikotarpiu Eurazijoje gyvenusių žmonių pėdos kaulus. Atlikdamas šią analizę jis nustatė, kad jų pėdų anatomija pradėjo keistis maždaug prieš 26000 metų. Mokslininko teigimu, jis nustatė, kad tuo metu mažieji kojos pirštai tapo gerokai mažiau stiprūs nei protėvių, nors kojos kaulai išliko stambūs ir stiprūs. Logiškiausias šio pokyčio paaiškinimas, anot Erik Trinkaus, yra palaikančios avalynės atsiradimas. Vaikštant basomis mažieji kojos pirštai lankstosi dėl įtempimo, todėl kojos pirštų kaulai lieka stiprūs. Palaikanti avalynė sumažina mažųjų kojos pirštų judėjimą, todėl kaulai susilpnėja.

26 tūkstančių metų senumo žmogaus pėda, viena iš trijų atrastų Čekijoje, turinčių silpnesnius mažuosius kojų pirštus

Washington University in St. Luis 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.